How Green Was My Valley (1941)

  Sidst i 1800-tallet kæmper en religiøs kernefamilie for at få hverdagen til at hænge sammen i en lille walisisk mineby.


  FALSK SKØNSANG

  Oscarvinder og hjerteknuser. John Fords sort/hvidt optrukne familiesaga smeltede og forenede en verden i krig, da den havde premiere i 1941. På grund af krigen, blev den walisiske handling indspillet i Californien.

  En brav kamp
  Familien Morgan har alle dage kæmpet en brav kamp for at få pund og shillings til at slå til: farmand og de store sønner arbejder hårdt i kulminen, mens mor sørger for god mad, og efternølersønnen for smil og håb for fremtiden.

  Kulsorte fingre
  Hårde tider rammer den walisiske mineby, og alle arbejderne går i strejke, fast besluttet på at, at fagforening er vejen frem. Familien Morgan håber på, at lillesønnen kan bryde minearven og starte et liv uden kulsorte fingre.

  Elegant fotografering
  Fra første scene tryllebindes man af Arthur C. Millers elegante fotografering, der perspektiverer minebyen og dens arbejdere, så man får æstetisk svedte håndflader.

  Markant slagside
  Men filmen har også en tidlig og markant slagside mod det mere end almindeligt melodramatiske; melodisk ikke mindst som følge af den megen skønsang, som minearbejderne bryder ud i på vej til og fra de mørke kulminer.

  Musical i forklædning?
  En overgang har man storfilmen mistænkt for at være en musical i forklædning. Musikalsk underlægning præger hele filmoplevelsen, men skønsangen aftager heldigvis - dens klang var også mærkeligt falsk bag de stærke billeder.

  Uafbalanceret
  Med tanke på John Fords uafrystelige Steinbeck-filmatisering, The Grapes of Wrath, der blev indspillet året før, fremstår "How Green Was My Valley" helt anderledes uafbalanceret i sin tilsvarende socialrealistiske familieskildring.

  Op- og nedture
  Personkarakteristikkerne og det menneskelige drama har slet ikke samme psykologisk krybende intensitet: minedramaet forbliver, trods sine alvorlige op- og nedture i handlingen, sødladent og uden dybde.

  Ung ’øjesten’
  13-årige Roddy McDowall er filmens ’øjesten’ som det samlende lyspunkt, yngstesønnen Huw i en præstation, der overbevisende udstråler den tilstræbte uskyld og renhed som skærende kontrast til minearbejdets flertydige mørke.  Anmeldt i 2014 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1941, USA, Drama, Børn på film, Coming of Age, Teenagere, 118 min.

  Dansk titel: How Green Was My Valley
  Instr: John Ford Prod: Darryl F. Zanuck Manus: Philip Dunne Baseret på: roman af Richard Llewellyn Foto: Arthur C. Miller Klip: James B. Clark Mus: Alfred Newman
  Priser
  • AA - Bedste film
  • AA - Bedste birolleskuespiller (Crisp)
  • AA - Bedste instruktør
  • AA - Bedste fotografering
  • AA - Bedste scenografi
  • AAN - Bedste manuskript
  • AAN - Bedste birolleskuespillerinde (Allgood)
  • AAN - Bedste lydoptagelser
  • AAN - Bedste klipning
  • AAN - Bedste musik