The Wizard (1989)

  En dreng med en unavngivet diagnose løber sammen med storebror hjemmefra - og opdager muligheder udi videospil.


  UBEHJÆLPSOM BØRNEFILM

  Her må vi gætte os til, hvad lille Jimmy Woods "fejler", for filmen giver ham ikke nogen diagnose. Han er genert og siger bestemt ikke meget - men er det autisme, man forsøger at portrættere? Svaret blafrer i den ubehjælpsomme helhed.

   

  Mulig autisme-vinkel

  "The Wizard" er slået op som børnefilm og var i 1989 både frisk på beatet hvad angår den mulige autisme-vinkel - året efter succes-filmen Rain Man (1988) - og med videospil som det andet bærende tema: Lille Jimmy er nemlig (på grund af sin diagnose?) knaldgod til at spille!

   

  Turer landevejene tynde

  Nu turer Jimmy og storbroderen Corey landevejene tynde - både som protest mod farmands manglende forståelse på hjemmefronten, men også som et forsøg på at gøre den lille dreng gældende, give ham selvtillid og måske tjene et par dollars. Målet er Californien.

   

  Stiv som en uhøvlet planke

  "The Wizard" er stiv som en uhøvlet planke frisk fra savværket. Alt serveres uden ret meget fornemmelse for hverken børnevinklen eller noget andet. Det former en både kedelig og forudsigelig film, der ikke har ret mange gran af inspiration.

   

  Sådan lidt lavkomisk

  En meget ung Christian Slater spiller fx en ligegyldig storebror-rolle, mens Beau Bridges sådan lidt lavkomisk agerer farmand, der er nødt til at træde i karakter, da sønnike 1 og 2 er løbet hjemmefra.

   

  Højtbelagt med kitschet musik

  Luke Edwards er da meget "nuttet" som den tavse lillebror, men autismen er alligevel meget utroværdigt skildret, hvis det altså er den, man sigter efter. Højtbelagt med kitschet 80'er-filmmusik og en håndfuld samtidige hits.  Anmeldt i 2018 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  1989, USA, Brasilien, Drama, Børn på film, Teenagere, 96 min.

  Dansk titel: The Wizard
  Instr: Todd Holland Prod: David Chisholm, Ken Topolsky Manus: David Chisholm Foto: Robert D. Yeoman Klip: Tom Finan Mus: J. Peter Robinson