A League of Their Own (1992)

  Mens 2. verdenskrig raser, savner amerikanerne deres mandlige baseballstjerner. Derfor formes en kvindelig liga.


  GI' DEN ET GOK

  Helt forventeligt amerikana-vammel pigesportsdramatik, der hylder den amerikanske drøm og samtidig drejer lidt på det feministiske gashåndtag. Penny Marshalls iscenesættelse sætter dygtigt og stilfuldendt de batsvingende kvinders op- og nedture ind i en krigshistorisk kontekst, men den totale fokus på intriger vælter den over to timer lange film omkuld.

   

  Tomt på baseballbanen

  Midt under 2. verdenskrig er der tomt på de amerikanske baseballbaner. Gutterne er i krig, og tilskuerne savner en god omgang rundbold. Da et par bagmænd får den gode idé som et plaster på såret at starte en kvindelig liga, går talentspejdere og investorer i gang. Snart er de dygtigste piger spottet. Nu bliver næste udfordring at få dem sammenspillet, og hér hjælper det ikke, at deres træner er en alkoholiseret eksstjerne.

   

  Centralt søsteropgør

  Et af de helt store dramaer i filmen er søsteropgøret mellem Geena Davis' Dottie og Lori Pettys Kit. Dottie er nemlig den klart dygtigste baseballer af de to, og det går efterhånden Kit på nerverne. Samtidig er flere af de andre kvinder på holdet ved at rive håret af hinanden, som kvinder jo gør i nævekamp(!), og hvis ikke Tom Hanks' træner Dugan kan lægge sprutten fra sig, kan det blive svært at opnå sporslig succes.

   

  Sødladent

  Hans Zimmers musik supper herligheden lidt ekstra ind i det sødladne, og Madonnas skuespil markerer sig ikke i den absolutte liga. Filmen lykkes bedst i tidsbilledet, ligesom baseballkampene også har en fin kompositorisk linje, hvor langstrakt det end bliver (og ind imellem opleves som fyld.)

   

  Stift birollespil

  Flere af birollerne spiller mærkværdigt stift, uinspireret og langt under niveau. Det gælder både David Strathairns investor-aspirant Ira Lowenstein og Jon Lovitz' survrissende talentspejder Ernie Capadino, hvis rollefigur ellers kunne have været et sprødt indslag.  Anmeldt i 2017 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1992, USA, Drama, Sport, 128 min.

  Dansk titel: I en klasse for sig selv
  Instr: Penny Marshall Prod: Elliot Abbott, Robert Greenhut Manus: Lowell Ganz, Babaloo Mandel Foto: Miroslav Ondricek Klip: Adam Bernardi; George Bowers Mus: Hans Zimmer
  Priser
  • GG-N - Bedste sang ("This Used to Be My Playground")
  • GG-N - Bedste skuespillerinde