Hærværk (1977)

  En journalist oplever sit livs indre hærværk, hvor en tilværelse i konstant druk sender ham mod den dybe afgrund.


  FLOT DANSK FILMBEDRIFT

  En af dansk films absolut mere vellykkede filmatiseringer af en stor dansk roman: "Hærværk" er et stjernebesat drama af dimensioner, strålende iscenesat af Ole Roos. Ole Ernst får virkelig lov at boltre sig i sit livs rolle som kulturanmelderen, Ole Jastrau, der lever sin udadtil pæne og hyggelige tilværelse med kone og søn.

  Tingene skrider
  Men da to gamle venner af politiske årsager pludselig dukker op og søger husly, begynder tingene at skride for Jastrau.

  Alkohol i stride strømme
  Langsomt men sikkert bliver alkoholen hans undergang, først ryger konen, så ryger jobbet og til sidst er det ved også at gå ud over forstanden. Men det er som om, Jastrau føler, han er nødt til at tage dette opgør med sig selv.

  Et indre hærværk
  Det er hans "indre hærværk", der udspiller sig, en absurd selvdestruktivitet, der bare bliver værre og værre, som dagene går. Snart er hans eneste venner dem i baren, hvor øllen og spiritussen bliver skyllet ned i litervis.

  Psykologisk udfordrende
  "Hærværk" har ud over sin vedkommende og psykologisk udfordrende historie meget gode tekniske kort på hånden. Peter Roos' fotografering er et inspirerende stilstudie i flotte billedkompositioner og livlige kamerabevægelser.

  Glimrende skuespil
  Skuespillerne trives tydeligvis under Ole Roos' instruktion. Ole Ernst er sjældent set så fremragende, en yngre Jesper Christensen er helt vidunderlig, Poul Bundgaard giver prøver på sit fantastiske tragikomiske talent med en meget stærk birollepræstation, og mange store navne lyser op i mindre biroller, særligt Ebbe Rode som forhutlet redaktør.  Anmeldt i 2002 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024