Young Frankenstein (1974)

  En hjernelæge arver sin farfars slot i Transsylvanien og genopliver et monster, men med en forkert hjerne.


  VASKEÆGTE FARCE

  + PLUS: skævhed | 20 sjove scener | spil
  -MINUS: larmende | lagkagekomik

   

  Film om Frankenstein:
  Frankenstein (1931)
  Bride of Frankenstein (1935)
  Young Frankenstein (1974)
  Frankenstein Unbound (1990)
  Mary Shelley's Frankenstein (1994)

  "Young Frankenstein" er en vaskeægte farce, men pudsigt nok synes det i perioder svært at få øje på parodien i historien. Personerne er selvfølgelig åbenlyse parodier på de normalt skrækindjagende figurer såsom dr. Frankenstein og hans hjælpere, men spændingen bliver en kende for overgearet og larmende, samtidig med at mange af morsomhederne fyres af i billede og replik på en alt for lagkagekomisk manér.

  Klodset hjernelæge
  Gene Wilder er ubetalelig i rollen som den lidt klodsede hjernelæge Frederick Frankenstein, der pludselig får at vide, at han har arvet sin farfars slot i Transsylvanien. Han rejser dertil og flytter ind på slottet. Indtil da har han været modstander af sin farfars groteske forsøg, men da han ser de gamle maskiner i kælderen, bliver han helt vild og går alligevel i gang med et eksperiment. Snart vækkes en død kæmpemand til live, men med en forkert hjerne, og det skaber store problemer.

  Pukkelrygget hjælper
  Dr. Frankenstein får hjælp af den sammenkrøllede og pukkelryggede Igor, og af den babse-nuttede, evigt natkjoleklædte Inga. Hjemme i staterne har han kæresten Elizabeth, der nu kommer på besøg i Transsylvanien og overrumples af det frygtelige monster. Monstrets selvsagt store diller gør hende imidlertid frygteligt liderlig, og snart kan de to flytte sammen.

  20 morsomme scener
  Omkring tyve mægtigt morsomme scener er med til at gøre "Young Frankenstein" til en rigtig festlig affære, ligesom den stilfulde sort/hvide fotografering bidrager til, at filmen trods nogle mangler udgør fascinerende skæv underholdning.  Anmeldt i 1993 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  1974, USA, Gyser, Komedie, Farce, 100 min.

  Dansk titel: Frankenstein junior
  Instr: Mel Brooks Prod: Michael Gruskoff Manus: Gene Wilder, Mel Brooks Foto: Gerald Hirschfeld Klip: John C. Howard Mus: John Morris
  Priser
  • AAN - Bedste manuskript
  • AAN - Bedste lyd
  • GG-N - Bedste skuespillerinde (Leachman)
  • GG-N - Bedste birolleskuespillerinde (Kahn)