3473 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Young Frankenstein
En hjernelæge arver sin farfars slot i Transsylvanien og genopliver et monster, men med en forkert hjerne.
VELLYKKET GYSER-PARODI

Film om Frankenstein:
Frankenstein (1931)
Bride of Frankenstein (1935)
Young Frankenstein (1974)
Frankenstein unbound (1990)
Mary Shelley´s Frankenstein (1994)

"Young Frankenstein" er en vaskeægte farce, men pudsigt nok synes det i perioder svært at få øje på parodien i historien. Personerne er åbenlyse parodier på de normalt skrækindjagende figurer såsom dr. Frankenstein og hans hjælpere, men spændingen i historien bliver en kende for overgearet og larmende, samtidig med at mange af morsomhederne fyres af i billede og replik på en alt for lagkagekomisk manér.

Klodset hjernelæge
Gene Wilder er ubetalelig i rollen som den lidt klodsede hjernelæge, Frederick Frankenstein, der pludselig får at vide, at han har arvet sin farfars slot i Transsylvanien.

Groteske forsøg
Han rejser dertil og flytter ind på slottet. Indtil da har han været modstander af sin farfars groteske forsøg, men da han ser de gamle maskiner i kælderen, bliver han helt vild og går alligevel i gang med et eksperiment. Snart vækkes en død kæmpemand til live, men med en forkert hjerne, og det skaber store problemer.

Pukkelrygget hjælper
Dr. Frankenstein får hjælp af den sammenkrøllede og pukkelryggede, Igor, og af den babse-nuttede, evigt natkjoleklædte, Inga. Hjemme i staterne har han en kæreste, Elizabeth, der nu kommer på besøg i Transsylvanien og overrumples af det frygtelige monster.

Monstrets selvsagt store diller gør hende imidlertid frygteligt liderlig, og snart kan de to flytte sammen.

20 morsomme scener
Omkring tyve mægtigt morsomme scener er med til at gøre "Young Frankenstein" til en rigtig festlig affære, ligesom den stilfulde sort/hvide fotografering bidrager til, at filmen trods nogle mangler udgør fascinerende skæv underholdning.
Anmeldt i 1993 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Young Frankenstein

Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7
Fakta om filmen
Dansk titel: Frankenstein junior
Instr: Mel Brooks Prod: Michael Gruskoff  Manus: Gene Wilder, Mel Brooks  Foto: Gerald Hirschfeld  Klip: John C. Howard  Mus: John Morris  
Medvirkende:
Gene Wilder (Dr. Frederick Frankenstein)
Peter Boyle (Monster)
Marty Feldman (Igor)
Madeline Kahn (Elizabeth)
Cloris Leachman (Frau Blücher)
Priser:
AAN, Bedste Lyd
AAN, Bedste Manuskript
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.