Skånska mord - Veberödsmannen (1986)

  En udspekuleret og samvittighedsløs skåning skyr ingen midler i sin søgen efter nemme forsikringspenge.


  EKSPLOSIV TV-THRILLER

  Sammenhængende i denne serie:
  Skånska mord - Esarparen (tv) (1986)
  Skånska mord - Veberödsmannen (tv) (1986)
  Skånska mord - Bessingemordet (tv) (1986)
  Skånska mord - Hurvamorden (tv) (1986)
  Skånska mord - Yngsjömordet (tv) (1986)

  Dette er et sjældent hårrejsende møde med dæmoni, vanvid og samvittighedsløshed, personificeret i næsten umenneskeligt dygtige Ernst-Hugo Järegårds kraftfulde hovedrollepræstation.
   

  Lemfeldig omgang med loven

  Skåne i 1902. Mølleren Martin Svensson er en udspekuleret mand, der rejser rundt fra sted til sted med sin lille søn. Kendt af politiet for sit hjemmebrænderi og lemfældige omgang med loven. Men Svensson er uhyggeligt god til at sno sig. Så selvom han sætter ild til den ene mølle efter den anden for at få udbetalt brandforsikringen, er han meget svær at fange.
   

  Ingen følelse i livet

  Svensson er iskold, og han behandler både husholdersken og sønnen fuldstændig uden følelse. Sadistisk og gruopvækkende kører han sit eget løb, evigt fordrukken og med nye morderiske planer.

  Sylespidst ubehageligt
  Man bliver på det nærmeste hypnotiseret af dette sylespidse og krybende ubehagelige psykologiske drama, der mesterligt forener en psykopats magtfulde korstog med et sværmende portræt af Skånes uskyldige bondesamfund.

  Præstation af en anden verden
  Først og fremmest er Ernst-Hugo Järegårds præstation af en anden verden. Den enorme energi, han udstråler, er smittende og skræmmende. Man kniber sig i armen over hans talent. Også i mindre roller formidles frygt, angst og ulykke med stor indlevelse. Særligt er sønnen Emil, spillet af Kim Sulocki, en betagende velspillende dreng, ligesom Karin Nordströms følte portræt af den stærkt mishandlede stuepige er knugende stærkt.

  Vedkommende småroller
  Flere af de endnu mere perifere personer gør det tilsvarende godt i deres respektive ængstelige omgang med Svenssons dæmoni. Hele tiden i godt skrevne og vedkommende småroller.

  Begivenhederne i perspektiv
  En fortællerstemme sætter ind imellem begivenhederne i perspektiv. Filmen er ligesom de øvrige i serien baseret på virkelige skånske hændelser. Dette fungerer fint som en sammensmeltning mellem det dokumentariske og dramatiske.

  Blottet for musik
  Næsten helt blottet for musik og holdt i en ren fotografering fremstår filmen fuldstændig rå - på grænsen til det skræmmende. Og formidlet af Ernst-Hugo Järegård sidder vi tilbage med angst og bæven længe efter sidste scene.  Anmeldt i 2011 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1986, Sverige, Krimi, Thriller, Børn på film, 95 min.

  Dansk titel: Skånska mord - Veberödsmannen (tv)
  Instr: Jan Hemmel Prod: Jan Hemmel Manus: Max Lundgren Foto: Richard Lindström, Gunnar Magnusson Klip: Åke Brunberger