Bram Stoker's Dracula (1992)

  En blodsugende greve og hans harem tager kærligt imod en ung journalist.


  EN HALV-GYSER

  + PLUS: teknik | mørk stil | spil | effekter
  -MINUS: form over indhold | glider af på overfladen

   

  Film om Dracula:
  Nosferatu, eine Symphonie des Grauens (1922)
  Dracula (1931)
  Nosferatu: Phantom der Nacht (1979)
  Bram Stoker's Dracula (1992)
  Dracula: Dead and Loving It (1995)
  Van Helsing (2004)

  Francis Ford Coppolas moderne og opdaterede udgave af Dracula-eventyret er teknisk fuldendt, men savner mere subtil fokus på det uhyggelige og overnaturlige. På billedsiden er dette vellykket fremstillet i lyssætninger og de mange imponerende special effects, og den Oscar®-vindende lydside hjælper også godt til. Hele filmen er optaget i studie.

  Fængslende fortællestil
  Heldigvis er det fremragende tekniske arbejde nok til, at man tiltrækkes af filmen og for det meste lever sig helt ind i det voldsomme eventyr - ikke fordi, filmen er stopfyldt med overvældende gys, men fordi fortællestilen generelt er særpræget og mørk.

  Et tragisk tab
  Engang i 1400-tallet mister Count Vlad Dracul (Gary Oldman) sin kone på tragisk vis, og han sværger, at han vil have hævn og drikker blodet fra kirkens kors for at blive udødelig vampyr. 400 år senere bor han på et hemmelighedsfuldt slot langt højt oppe på en klippetop i Transsylvanien.

  Blodsugende erotik
  Den unge brite Jonathan Harker (Keanu Reeves) skal på besøg hos Dracula for at skrive en afhandling - uden at vide, at det er en vampyr, der åbner døren. Men Dracula og hans unge vampyrkvinder skal snart få sat en skræk i livet på ham. Kvinderne lokker ham med blodsugende(!) erotik, mens Dracula sørger for de "visuelle effekter" bag erotikken.

  Underligt kortfattede breve
  Hjemme i England venter Harkers kommende kone Mina Murray (Winona Ryder), og hun kan ikke forstå, hvor manden bliver af, og hvorfor hans breve er så underligt kortfattede.

  Charmerende uhygge
  Men snart dukker Dracula op i London og fanger Mina med sin charmerende uhygge... For at det hele ikke skal ende i en tragedie, er Professor Abraham van Helsing (Anthony Hopkins) blevet tilkaldt. Han er ekspert i eksorcisme og vampyrer og følger begivenhedernes gang med et køligt overblik.

  Hurtigt glemt
  Filmen er ganske underholdende og til tider uhyggelig. Det er fascinerende med alle de krinkelkrogene studie-effekter, og Draculas talrige forvandlinger er fremragende. Alligevel er filmen hurtigt glemt, og man (blod)tørster ikke efter at se den igen med det samme.

  Minimalistisk funderet komponist
  Francis Ford Coppola valgte her et samarbejde med den minimalistisk funderede polske komponist Wojciech Kilar, og sine steder bidrager den særlige stil med acceptable stemninger. Generelt er musikken dog et for forstyrrende element i filmoplevelsen.  Anmeldt i 1993 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  1992, USA, Fantasi, Gyser, Vampyrfilm, 126 min.

  Dansk titel: Dracula
  Instr: Francis Ford Coppola Prod: Francis Ford Coppola, Fred Fuchs, Charles Mulvehill Manus: James V. Hart Foto: Michael Ballhaus Klip: Nicholas C. Smith, Glen Scantlebury, Anne Goursaud Mus: Wojciech Kilar
  Priser
  • AAN - Bedste scenografi
  • AA - Bedste kostumedesign
  • AA - Bedste makeup
  • AA - Bedste lyd