La proie (2011)

  En bankrøver bag tremmer med få måneder til friheden flygter for at redde sin kernefamilie fra en psykopat på fri fod.


  OPTIMISTISK FREMDRIFT

  Gang i butikken: "La proie" er fransk actionfilm à la Hollywood. Nonstop underholdning hvor overdrivelser fremmer forståelsen, men hvor formlen virker trods de lovligt fantastiske udviklinger.

  Noget går galt
  Franck Adrien er bankrøver bag tremmer med få måneder tilbage til friheden, hvor lillemor og datter venter længselsfuldt. Men noget går galt. Korrupte fængselsbetjente arrangerer, at de rigtig slemme fyre kan banke Francks roomie, Jean-Louis, der er (påstår han) uskyldigt fængslet for voldtægt af teenagepige.

  Psykopat på fri fod
  Da Franck blander sig i volden, får han uden videre seks måneder oveni hatten. Hvilket er noget værre møg, da Jean-Louis i mellemtiden er blevet løsladt. Han er nemlig psykopat og vil sikkert gå målrettet efter Francks kernefamilie.

  Uendelig jagt
  Så da Franck får chancen, flygter han over stok og sten - og politiet indleder en dramatisk jagt over de samme stokke og stene. Men Franck er snu (og hårdhudet!), og jagten synes at fortsætte i det uendelige.

  I et jerngreb
  "La proie" holder bogstavelig talt tilskueren i et jerngreb. Fængselsliv, flugt og konstant paranoia er meget effektivt skildret i flotte og bekostede actionrammer.

  Uden selvkritik
  Der er heller ikke sparet på filmmusikken, der buldrer løs fuldstændig uden selvkritik. Således er lydsiden ligesom billederne temmelig overskruet - det er ikke en film, der vil finde hvile, og det gør tilskueren heller ikke.

  Ingen fine fornemmelser
  Begivenhederne tilspidses, og filmen går til udviklingen uden de helt fine fornemmelser for troværdighed, eller også er man ligeglade i den store sammenhæng - det er jo bare underholdning.

  Ufrivilligt komisk
  Man kan nærmest sige, at den evige flugt bliver lidt ufrivilligt komisk. Francks talrige fald fra nærved 100 meters højde ned på hård mark vidner nok mere om overdrivelse end om jernhård knoglestruktur.

  Optimistisk fremdrift
  I helheden er man dog pænt betaget af filmen kritikløst optimistiske fremdrift. Om ikke andet er det da en bedrift i sig selv.  Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  2011, Frankrig, Action, Krimi, Børn på film, 102 min.

  Dansk titel: The Prey
  Instr: Eric Valette Prod: Luc Bossi Manus: Laurent Turner, Luc Bossi Foto: Vincent Mathias Klip: Christophe Pinel Mus: Noko