L' argent de poche (1976)

  Forældre, lærere og ikke mindst børn i byen Thiers kæmper i sommeren 1976 med alle mulige og umulige hverdagsproblemer.


  NEDE PÅ JORDEN

  + PLUS: personinstruktion | ikke meget musik | ærlig
  -MINUS: noget springende

   

  Danske filmtilskuere vil næppe kunne undlade at sammenligne denne Truffaut-film med Nils Malmros’ tilsvarende jordnære historier om halvstore børns op- og nedture i grænselandet mellem barn- og voksendommen.

  Helt sin egen
  "L'argent de poche" er dog helt sin egen og i måden at fortælle historie på i mange henseender meget forskellig fra Malmros. Filmen kredser om en række skæbner i den franske by Thiers. Det er sommeren 1976, og skolebørnene har snart ferie.

  Sympatiske sammenstillinger
  På finurlig vis kommer Truffaut omkring både børne,- voksen-, og lærerlivet i en række sympatiske sammenstillinger, der detaljerigt og kærligt indrammer mange af hverdagsudfordringerne for helt almindelige mennesker.

  Små voksne
  Fokus er primært på skolebørnene. De er på grænsen til at blive voksne, nogle er begyndt at interessere sig lidt for det dér med sex. Andre har store problemer, og de voksne er længe om at regne sammenhængen ud.

  Springende stil
  Filmen er mærkeligt urolig i sin fortællestil og kan forekomme springende, særligt i de første tre kvarters tid, hvor man endnu ikke har lært de mange børn og få voksne rigtigt at kende. Men det ændrer sig til det bedre, og man køber filmen præmis - Truffaut kommer omkring det meste uden hverken at glide af på overfladen eller komme helt i dybden.

  En del af familien
  Når vi nærmer os slutningen, føler man sig nærmest som en del af filmens store familie, og det er Truffauts fortjeneste på baggrund af den tilnærmet dokumentariske fortællestil, der udvikler sig i en betagende ærlig retning.

  Mesterlig personinstruktion
  Truffaut var en mesterlig personinstruktør, og det er lykkedes ham at indfange ærlighed, nærvær og hverdagslig bølgegang i de mange amatørskuespilleres ansigter. På mange måder bliver filmen et enestående øjebliksbillede: Et par måneder i byen Thiers i sommeren 1976 - i glas og ramme.

  Ikke meget musik
  Musik er her ikke meget af. Den dukker op i små blokke, komplet med fransk skønsang. Men nogen stemningsdikator er der slet ikke tale om.  Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  1976, Frankrig, Drama, Coming of Age, Børn på film, 104 min.

  Dansk titel: Lommepenge
  Instr: François Truffaut Manus: François Truffaut, Suzanne Schiffman Foto: Pierre-William Glenn Klip: Yann Dedet
  Priser
  • BERLIN - OCIC Awatd
  • BERLIN - Reader Jury of the Berliner Morgenpost
  • BERLIN-N - Golden Berlin Bear-nominering
  • GG-N - Bedste udenlandske film