The Invasion (2007)

  En virus breder sig med lynets hast. En mor kæmper bravt for at sikre sig selv og sin søn mod virussen, men kan hun nå det?


  SCIFI-THRILLER UDEN BID

  Den tyske instruktør Oliver Hirschbiegel var sikret en billet til Hollywood efter den store succes med Der Untergang (2004). Men som det er set så mange gange før, går det ikke helt så godt for dygtige europæiske instruktører i Guds eget land, og "The Invasion" endte som et decideret økonomisk flop.

   

  En yderst farlig virus

  Baseret på Jack Finneys roman, "The Body Snatchers", er Hirschbiegels film endnu en fortolkning af det science fiction-betændte virus-tema. Dramaet er til at få øje på, når Nicole Kidmans psykiater-mor Carol må ty til ekstremer for at redde sig selv og sønnike fra en yderst farlig virus.

   

  Ikke værd at stræbe efter

  Virussen er angivelig kommet til Jorden med et meget omtalt rumskibsstyrt, og folk der er inficeret vakler temmelig zombie-agtigt rundt - og det er jo ikke ligefrem noget at stræbe efter. Så Carol sætter alt ind på at vige udenom, hvilket bl.a. indebærer, at hun og sønnike for alt i verden ikke må falde i søvn. Det er nemlig først ved søvnens komme, at virussen for alvor går i blodet.

   

  Et stort økonomisk flop

  Filmens budget estimeres til ekstreme $80.000.000, og med en samlet verdensomspændende indtjening på maksimalt en fjerdel af dette beløb er "The Invasion" virkelig et regulært øknomisk flop.

   

  Mere juice på drengen

  Den amerikanske gigant-producer, Joel Silver, var en blandt flere, der ikke havde tillid til dén version, som Oliver Hirschbiegel afleverede. Så man hyrede den hjemlige instruktør James McTeigue til at geninspille en række af filmens scener. Der skulle ganske enkelt endnu mere juice på drengen.

   

  Vendte filmen ryggen

  Lige lidt hjalp det. Publikum vendte filmen ryggen, og det er der én god grund til: herlighederne er blottet for både intensitet og charme, og det kan mærkes helt ud i de mindste porer af filmoplevelsen.

   

  Flot håndværk

  Det er sine steder flot håndværk, men der er overhovedet ingen føling med hverken science fiction-delen eller det mere universelle menneskelige drama, og filmen kører af sporet i meget høj fart efter ca. en halv times tid.

   

  En ekstrem centrifuge

  Indledningsvis er man egentlig fanget pænt ind af den mystiske atmosfære, men stemningerne forpurres langsomt men sikkert og ender i en centrifuge af alle tænkelige former, farver - og ikke mindst lyde: komplet med konstant overstyret lyddesign og ekstreme mængder af filmmusik.

   

  Star Quality

  Nicole Kidman og Daniel Craig sørger for star quality men med kvalitet med noget mindre typer. Ingen tvivl om, at en en pæn del af de $80.000.000 er gået til skuespillerlønningerne.  Anmeldt i 2017 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024