Invasion of the Body Snatchers (1978)

    De uheldige amerikanere, der har været i kontakt med saften fra en udenomjordisk plante, bliver til omvandrede, følelsesløse væsner.


    EN PLANTESAFT MED KRAFT

    Sammenhængende film:

    Invasion of the Body Snatchers (1956)

    Invasion of the Body Snatchers (1978)

     

    1978'er-genindspilningen af Don Siegels 50'er-klassiker er en behagelig opgradering. Hvor den sort/hvide film er teatralsk, ekstremt støjende og spændingsløs, er Philip Kaufmans udgave anderledes saftig – med pæn underholdningsværdi til følge.

     

    En plantesaft med kraft

    Handlingen er stort set identisk: I San Francisco står det klart, at saften fra en udenomjordisk plante har en særdeles lammende virkning på mennesker. Faktisk sker der det, at planten gror en kopi af mennesket, der så "genopstår" i sin egen krop, men som et automatiseret, robotagerende og fuldkommen følelsesdepraveret væsen.

     

    Herligt autentiske effekter

    Effekterne er pænt troværdige i deres herligt autentiske pap og -limautenticitet. Det er bestemt ikke en gyser, der drukner i det (computer)teknisk avancerede effektmageri – og så meget desto mere nærværende.

     

    Stor idé og -farverigdom

    Idé og -farverigdommen er stor, både i den teknisk raffinerede tilgang og i genfortællingen af Jack Finneys science fiction-roman. Philip Kaufman løber ikke tør for idéer, og der er da også smæk for skillingen helt ind i det meget medrivende klimaks.

     

    Uden de helt store nuancer

    Spillet er pænt, om end uden de helt store nuancer... det er en vanskelig pseudoverden at agere i. I lange sekvenser er "Invasion of the Body Snatchers" fuldstændig fritaget for underlægningsmusik og unødvendige lydoverdrivelser. Her vokser filmoplevelsen betragteligt. Men ligeså ofte kammes der over i en skinger tone, både i lyd- og musikunderlægning. Det er ind imellem lige ved at blive alt for meget.



    Anmeldt i 2021 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1978, USA, Gyser, Science Fiction, 115 min.

    Dansk titel: Stjålne kroppe
    Instr: Philip Kaufman Prod: Robert H. Solo Manus: W.D. Richter Baseret på: roman af Jack Finney Foto: Michael Chapman Klip: Douglas Stewart Mus: Danny Zeitlin