Invasion of the Body Snatchers (1956)

  En læge i en mindre by erfarer til sin store skræk, at indbyggerne stille og roligt bliver overtaget af aliens, der ligner menneskerne 100 %.


  (OVER)DRAMATISK KLASSIKER

  Sammenhængende film:

  Invasion of the Body Snatchers (1956)

  Invasion of the Body Snatchers (1978)

   

  Vi skal - desværre - helt hen imod slutningen i denne lovpriste Don Siegel-klassiker, før der kommer lidt goddaw på drengen. "Invasion of the Body Snatchers" er saftig i sit plot, men langt mere teatralsk end reelt spændende.

   

  Rædlser og absurditeter

  Kevin McCarthys Dr. Bennell bliver ærlig talt rædselsslagen, da det begynder at gå op for ham, hvad det egentlig er, der sker i hans lille by. Og disse rædsler og absurditeter får vi genfortalt i lange flashbacks, når lægen desperat genfortæller historien til en række meget skeptiske myndighedspersoner.

   

  Besatte bedsteborgere

  Byens pæne bedsteborgere er - en for en - blevet overtaget af en alien af ukendt oprindelse. Og det er svært at finde hoved og hale i, fordi de nye værter til 100 % forveksling ligner det oprindelige menneske - blot opfører de sig bare mere "mærkeligt".

   

  Svulstigt

  I en stedvis lækker sort/hvidt-æstetiseret fotografering med oceaner (!) af spektakulær lyssætning er scenen sat for en filmoplevelse, der trods sine blot 80 minutter ikke sætter sit lys under en skæppe. Det mærker man i særdeles på lydsiden, hvor svulstig underlægningsmusik stjæler billedet stort set fra første scene.

   

  (Over)dramatisk

  Det er alt sammen meget (over)dramatisk, men uden nerve og i et generelt overspil, der ikke gør sagen mere slugbar. Det er i vid udstrækning op til tilskuerens egen fantasi at sætte billeder på det gyselige alien attack, og det er svært, når fantasien sjældent får næring. Det får den - kun i glimt - bl.a. hen imod det sprøde klimaks.  Anmeldt i 2020 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  1956, USA, Drama, Science Fiction, Gyser, 80 min.

  Dansk titel: Invasion of the Body Snatchers
  Instr: Don Siegel Manus: Daniel Mainwaring, Baseret på: tegneserie af Jack Finney Foto: Elsworth Fredericks Klip: Robert S. Eisen Mus: Carmen Dragon