Drengene fra Sankt Petri (1991)

  2. verdenskrig raser på sit højeste i Danmark, og en gruppe drenge beslutter sig for at gøre en indsats i kamp mod besættelsesmagten.


  KLASSISK HISTORIE

  En gruppe Aalborg-drenge beslutter, at de vil gøre noget ved de dumme tyskere under 2. verdenskrig, og de starter deres egen mini-sabotagegruppe. Snart vil flere drenge være med og kommer til optagelsesprøve i gruppens "klubhus" på Sankt Petri-kirkens store loft. 

   

  Overbevisende
  Søren Kragh-Jacobsens ungdoms-krisgfilm er i dag blevet lidt af en klassiker i sin genre herhjemme. Det er da også en smuk og overbevisende dygtigt lavet biograffilm. 

   

  Stiv tale
  Til gengæld er skuespillet af svingende kvalitet, hvilket ikke er til at abstrahere fra. Personernes tale er i flere tilfælde stiv og oplæsende. Det virker umiddelbart som om, det er personinstruktionen, det har knebet med. Dette er især slemt i filmens første halvdel, der generelt er noget træg og har svært ved at komme i omdrejninger. 

   

  God krigssabotagestemning
  Anden halvdel er noget mere interessant og spændende. Her hjælper en vellykket krigssabotagestemning, kombineret med den delikate fotografering betragteligt på filmens niveau. Men historien er og bliver for klassisk kammerater-mod-overmagten-skulderklappende – uden de store overraskelser. 

   

  Fine portrætter
  Den patriotiske stemning er filmens krumtap, og det bliver lovlig sovset, efterhånden som det står klart, hvilken vej de forskellige dramaer drejer ad. Forudsigelighedens vej, ganske vist, men alligevel hjulpet på vej af fine portrætter, først og fremmest af sabotagedrengenes sammenhold.

   

  Kaas’ gennembrudsrolle
  Nikolaj Lie Kaas vandt både en Robert og Bodil for dette, sit gennembrud. Han er da også en af drengebandens mere interessant skæve karakterer. Bedst blandt de voksne skuespillere er Morten Suurballe som slibrig dansk civilpolitikommissær på tysk side. Jacob Groth har været i den store symfoniske syltekrukke og serverer en svulstig underlægningsmusik, der ind imellem tager overhånd.

   

  Pressen skrev:
  "Nøgtern holdning og elementær spænding, der genskaber en dansk provins i krigsdvale og nogle drenges accelererende kamp mod tyskerne", "Spændende og overbevisende film om de unge, der går forrest i kampen – uden at trænge helt ind under huden", "Sikker film om drengeunivers", "Ikke tid til nuancer – for meget international stil og for lidt Søren Kragh-Jacobsen", "Ujævn fortæling", "Film med uforståelig tale", "Skæmmes af springende handling" og "Spændende og sober."  Anmeldt i 1995 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1991, Danmark, Krig, Krigsdrama, Teenagere, Romantik, 103 min.

  Dansk titel: Drengene fra Sankt Petri
  Instr: Søren Kragh-Jacobsen Prod: Mads Egmont Christensen Manus: Bjarne Reuter, Søren Kragh-Jacobsen Baseret på: roman af Bjarne Reuter Foto: Dan Laustsen Klip: Leif Axel Kjeldsen Mus: Jacob Groth
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • BD - Bedste birolleskuespiller (Lie Kaas)
  • RB - Bedste birolleskuespiller (Lie Kaas)
  • RB - Bedste kostumedesign
  • RB - Bedste makeup