Øen i fuglegaden (1997)

  Det lykkes en jødisk dreng at holde sig skjult for nazisterne i ruinerne af nogle boligblokke.


  OVERLEVELSE I RUINERNE

  Denne film er produceret internationalt med kendte internationale skuespillere, der taler engelsk. Det er den danske instruktør Søren Kragh-Jacobsen, der står bag, og filmen er et bredt og internationalt publikum værdig.

  Smukt & stilfærdigt
  Smukt og stilfærdigt skildrer Søren Kragh-Jacobsen overlevelsens kunst hos en 12-årig dreng under Anden Verdenskrig. Tyskerne har belejret og indhegnet en hel bydel i Polen og gjort den til 'jødesikret område'.
   

  Jøderne under kontrol

  På denne måde kan de helt og aldeles kontrollere jøderne i området, så de ikke slipper væk, når de skal køres til koncentrationslejrene. Midt i denne ghetto bor drengen Alex sammen med sin far og onkel.

  Overlevelse i ruinerne
  Da dagen kommer, hvor også Alex og hans far og onkel skal i kz-lejr, lykkes det Alex at stikke af og gemme sig i de ruiner, der omkranser ghettoen. Ladt alene kæmper Alex en hård kamp for at overleve i ruinerne uden at blive opdaget af de tyske soldater, der jævnligt undersøger området for 'glemte' jøder.

  Stor opfindsomhed
  Den ensomme, stille overlevelseskamp klarer Alex flot, og hans opfindsomhed sikrer ham mod at blive opdaget.

  En stille film
  Søren Kragh-Jacobsen ønskede her at indspille en stille film, og det er han lykkedes flot med. Stilheden og de billedlige gentagelser gør filmen intens. Bemærk blot den centrale rolle, som ruinerne spiller (bygget op på en traktorfabrik i Tyskland) - og i en anden hovedrolle stråler den velspillende, debuterende Jordan Kiziuk i rollen som Alex.
   

  Iørefaldende musik

  Herudover medvirker Patrick Bergin i en ret lille rolle som Alex' far. Den polske filmkomponist Zbigniew Presiner, der var Kieslowskis hofkomponist, vandt en Sølvbjørn for sin iørefaldende minimalistiske musik.

  Pressen skrev:
  "En bevægende skildring af en drengs selvopretholdelsesdrift og uanfægtede fortrøstning", "Sympatisk og konventionel", "Et lille mesterværk", "Stemningsfuld, men for langtrukken krigsfortælling" og "Intens og nærværende filmperle."  Anmeldt i 1997 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  1997, Danmark, Storbritannien, Tyskland, Australien, Krigsdrama, Krig, Coming of Age, Børn på film, 112 min.

  Dansk titel: The Island on Bird Street
  Instr: Søren Kragh-Jacobsen Prod: Rudy Cohen, Tivi Magnusson Manus: John Goldsmith, Tony Grisoni Baseret på: roman af Uri Orlev Foto: Ian Wilson Klip: David Martin Mus: Zbigniew Preisner
  Priser
  • BERLIN - Sølvbjørn: bedste musik
  • BERLIN - Special mention (Kiziuk)
  • BERLIN-N - Golden Berlin Bear-nominering
  • RB - Bedste scenografi