The Longest Yard (1974)

  Der spilles amerikansk fodbold mellem de indsatte og fangevogterne på et amerikansk fængsel, og det fører selvsagt en del spænding med sig.


  ENERGISK MULTIGENREFILM

  Sammenhængende film:
  The Longest Yard (1974)
  Mean Machine (2001)

  Fra start til slut en film fyldt med energi, hvilket i høj grad gør filmoplevelsen sprudlende. Instruktør Robert Aldrich har skabt en virkelig underholdende, nærmest farceagtig film, der undervejs runder talrige genrer, blandt andet komedie, action, dramatik, men først og fremmest sport.

  En helt ny tilværelse
  Da Paul Crewe (fremragende spillet af Burt Reynolds) i filmens pudsige og originale anslag beslutter sig for at forlade sin stenrige kæreste og stjæle hendes bil, bliver det starten på en helt ny tilværelse for ham.
   

  En dom på 18 måneder

  Efter en hæsblæsende biljagt, ender Crewe i politiets håndjern og siden i fængslet, hvor han får en dom på omkring 18 måneder. Fængslets forstander, Hazen, kender en del til Crewes fortid, og det er faktisk mest derfor, at han har fået anbragt ham i sit fængsel.

  Et fristende tilbud
  Før i tiden var Crewe professionel fodboldspiller, og nu vil Hazen have ham til at træne fængslets hold. Hazen korter til gengæld Crewes fængselsdom af, og Crewe føler sig fristet af tilbudet. Nu planlægges en træningskamp, hvor vagterne skal møde et urutineret hold bestående af frivillige indsatte.
   

  Sat op til kamp

  Et hold, som Crewe skal stable på benene og forsøge at sætte op til kampen. Det er denne kamp, det meste af filmen drejer sig om, men vi er kun i reel kamp i filmens sidste halve time.

  Stærk åbning
  Den første halve time er klart filmens bedste. Hér er ingen sport men derimod en lang række opfindsomme sekvenser fra Crewes fængselsophold, hvilket giver anledning til mange gode grin. Herefter koncentrerer filmen sig om forberedelserne til kampen, men der er dog stadig blevet plads til små sidehistorier, for at filmen ikke skal gå hen og blive ren American football.

  Visuelt appetitlig
  "The Longest Yard" er en visuel appetitlighed, og den effektive klipning, der indeholder smarte (og kreative) opsætninger, blev nomineret til en Oscar. Skuespillet er godt over hele linjen, skurkene og helten er udmærket fremstillet. Det er imellem helten og de fanatiske skurke at spillet foregår, både det psykologiske og fodboldspillet.

  En spændende kamp
  Selve kampen er faktisk også ret spændende, fordi tilskueren ikke ved, hvad der skal ske. Samtidig består Crewes hold af en flok særprægede og morsomt karikerede indsatte, hvilket giver anledning til både sjov og alvor både på og uden for banen.  Anmeldt i 1993 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1974, USA, Krimi, Drama, Sport, Fængselsfilm, 116 min.

  Dansk titel: Det skrappe hold
  Instr: Robert Aldrich Prod: Albert S. Ruddy Manus: Tracy Keenan Wynn Foto: Joseph Biroc Klip: Michael Luciano, Frank Capacchione, Allan Jacobs, George Hively Mus: Frank DeVol
  Priser
  • AAN - Bedste klipning
  • GG - Bedste film
  • GG-N - Bedste skuespiller (Reynolds)
  • GG-N - Bedste birolleskuespiller (Albert)
  • GG-N - Bedste debutant (Hampton)