3467 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Longest Yard, The
Der spilles amerikansk fodbold mellem de indsatte og fangevogterne på et amerikansk fængsel, og det fører selvsagt en del spænding med sig.
ENERGISK MULTIGENREFILM

Sammenhængende film:
The Longest Yard (1974)
Mean Machine (2001)

Fra start til slut en film fyldt med energi, hvilket i høj grad gør filmoplevelsen sprudlende. Instruktør Robert Aldrich har skabt en virkelig underholdende, nærmest farceagtig film, der undervejs runder talrige genrer, blandt andet komedie, action, dramatik, men først og fremmest sport.

En helt ny tilværelse
Da Paul Crewe (fremragende spillet af Burt Reynolds) i filmens pudsige og originale anslag beslutter sig for at forlade sin stenrige kæreste og stjæle hendes bil, bliver det starten på en helt ny tilværelse for ham.

Efter en hæsblæsende biljagt, ender Crewe i politiets håndjern og siden i fængslet, hvor han får en dom på omkring 18 måneder. Fængslets forstander, Hazen, kender en del til Crewes fortid, og det er faktisk mest derfor, at han har fået anbragt ham i sit fængsel.

Et fristende tilbud
Før i tiden var Crewe professionel fodboldspiller, og nu vil Hazen have ham til at træne fængslets hold. Hazen korter til gengæld Crewes fængselsdom af, og Crewe føler sig fristet af tilbudet. Nu planlægges en træningskamp, hvor vagterne skal møde et urutineret hold bestående af frivillige indsatte.

Et hold, som Crewe skal stable på benene og forsøge at sætte op til kampen. Det er denne kamp, det meste af filmen drejer sig om, men vi er kun i reel kamp i filmens sidste halve time.

Stærk åbning
Den første halve time er klart filmens bedste. Hér er ingen sport men derimod en lang række opfindsomme sekvenser fra Crewes fængselsophold, hvilket giver anledning til mange gode grin. Herefter koncentrerer filmen sig om forberedelserne til kampen, men der er dog stadig blevet plads til små sidehistorier, for at filmen ikke skal gå hen og blive ren American football.

Visuelt appetitlig
"The Longest Yard" er en visuel appetitlighed, og den effektive klipning, der indeholder smarte (og kreative) opsætninger, blev nomineret til en Oscar. Skuespillet er godt over hele linjen, skurkene og helten er udmærket fremstillet. Det er imellem helten og de fanatiske skurke at spillet foregår, både det psykologiske og fodboldspillet.

En spændende kamp
Selve kampen er faktisk også ret spændende, fordi tilskueren ikke ved, hvad der skal ske. Samtidig består Crewes hold af en flok særprægede og morsomt karikerede indsatte, hvilket giver anledning til både sjov og alvor både på og uden for banen.
Anmeldt i 1993 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Longest Yard, The

Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7
Fakta om filmen
Dansk titel: skrappe hold, Det
Instr: Robert Aldrich Prod: Albert S. Ruddy  Manus: Tracy Keenan Wynn  Foto: Joseph Biroc  Klip: Michael Luciano, Frank Capacchione, Allan Jacobs, George Hively  Mus: Frank DeVol  
Medvirkende:
Burt Reynolds (Paul Crewe)
Eddie Albert (Warden Hazen)
Ed Lauter (Capt. Knauer)
Michael Conrad (Nate Scarboro)
James Hampton (Caretaker)
Priser:
AAN, Bedste klipning
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.