Zodiac (2007)

  Politiet og en række ihærdige journalister er på jagt efter en udspekuleret seriemorder, der kalder sig Zodiac.


  VELDREJET KRIMI

  Film om Zodiac-seriemorderen:

  Dirty Harry (1971)

  The Zodiac (2005)

  Zodiac (2007)

   

  Hvis man ind imellem i det daglige går og holder en lille bøvs tilbage, der er rettet mod Hollywoods stadigt strømmende kloak af mainstream-film, kan det være rart at opleve filmskabere, der går imod strømmen.
   

  Under kyndig kunstnerisk vejledning

  Går man med bøvsen langt oppe i halsen, skal man unde sig en tur i mørket under kyndig kunstnerisk vejledning af den talentfulde instruktør David Fincher, der efter den lovende debut med Alien3 (1992) overrumplede de fleste biografgængere med den makabre Se7en (1995).
   

  Åndeløst spændende

  Her var han så endelig tilbage med den godt to en halv timer lange krimi "Zodiac", et minutiøst og åndeløst spændende indblik i opklaringsarbejdet i forbindelse med en række real-life-mord begået af en gerningsmand, der kaldte sig netop Zodiac.
   

  En ihærdig karikaturtegner

  Opklaringsarbejdet strækker sig over rigtig mange år, og politiet - under ledelse af David Toschi (Mark Ruffalo) - giver flere gange undervejs op, men så tager den ihærdige karikaturtegner Robert Graysmith (Jake Gyllenhaal) over og tager sagen i egen hånd.

  Hollywoods enestående evne
  Når man har set en film som Finchers, har man pludselig kun lovord til overs for amerikansk film. "Zodiac" ville aldrig kunne have været drejet med ligeså stor overbevisning i Europa eller på et helt tredje kontinent.
   

  Ikke sparet på noget

  Der er ikke sparet på noget. Engang imellem skal man unde sig den luksus at nyde en filmproduktion, der ud i alle små facetter er et sprængfyldt overflødighedshorn, hvor man ikke kunne forestille sig, at nogen scene kunne være drejet anderledes. Dejligt selvmodsigende.
   

  Fastholder og forstærker

  Fincher evner at fastholde og forstærke spændingen gennem den intense jagt på en udspekuleret seriemorder. Filmen holder ikke pauser: Der er konstant fyret op under alle kedler, og man nænner næsten ikke at blinke med øjnene. En bedrift, der i sig selv fortjener fremhævelse. Takket være intensiteten og formidabelt skuespil fastholdes spændingen fra start til slut, og David Fincher har endnu engang bevist, at han er et talent, man skal holde øje med.  Anmeldt i 2007 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024