Dirty Harry (1971)

  En særlig hårdhudet San Francisco-betjent får en sag tæt ind på livet og giver ikke op før sidste blodsdråbe.


  ACTIONKRIMI AF HØJ KLASSE

  Dirty Harry-filmene:
  Dirty Harry (1971)
  Magnum Force (1973)
  The Enforcer (1976)
  Sudden Impact (1983)
  The Dead Pool (1988)

  Da anmelderne i julen 1971 modtog "Dirty Harry" i de amerikanske biografer, var det med blandede følelser. En enkelt anmelder gik så vidt at kalde filmen for "fascistisk", hvilket må siges at være en voldsomt overdrevet beskyldning.

  Rå fremstilling
  Ligegyldig hvor meget, der måtte være at indvende mod filmens rå fremstilling af volden, kunne ingen dog ikke komme uden om, at "Dirty Harry" var en udmærket genrefilm. Publikum elskede den. Og det er ikke svært at forstå.

  Kamp på liv og død
  "Dirty Harry" handler i al sin enkelthed om en kamp på liv og død mellem den psykopatiske seriemorder Scorpio og detektiven Harry Callahan, der er utilfreds med sit job, men alligevel besættes af tanken om at kunne eliminere sin modpart.
   

  Personlige instinkter

  Imellem Harry og Scorpio står politiets og bystyrets bureaukrati, der – ganske imod Harrys personlige instinkter – vælger at føje morderen og hans krav om løsepenge i stedet for lige med det samme at sætte hele politistyrken ind på at fange ham.

  Udspekuleret
  Harry vælger at bruge sin fritid på at følge efter morderen for på dén måde at komme ham til livs, men Scorpio er en udspekuleret rad, der ikke agter at blive stukket ned bagfra...

  Mesterligt orkestreret
  Don Siegel var særligt i sine 70'er-værker en mesterlig filmisk orkestrator, og "Dirty Harry" er ingen undtagelse. Opbygningen af historien, de tekniske indstillinger og de mange spændingsmættede scener er ganske enkelt perfekt sat sammen.

  Funklende skuespil
  Læg hertil en række flotte skuespillerpræstationer. Dirty Harry Callahans ufrivillige sammensmeltning med kollegaen Chico er beskrevet med den særlige tørre humor, der også kendetegner Harry som person.

  Hektisk tempo
  Jagten på morderen beskrives i et hektisk tempo, krydret med originale indfald og velovervejede sidespring i historien – det er alt sammen med til at placere "Dirty Harry" blandt de allermest gennemførte amerikanske kriminalfilm.

  Meget høj kvalitet
  Filmen er generelt af meget høj teknisk kvalitet, men en række scener markerer sig ekstra stærkt: Scenen, hvor Harry jager Scorpio midt ud på det tomme stadion og sætter alle lysspots på er helt sublim. I en af de sekvenser, der i filmens begyndelse forklarer (også overfor den nysgerrige makker), hvorfor Harry kaldes for "Dirty", ser vi, hvorledes Harry stiger til vejrs i en kran for at forsøge at tale en selvmordskandidat til fornuft.

  Stemningsfuldt
  Det lykkes med hiv og sving. Denne sekvens er fortalt i velovervejede billeder, og i en stemningsfuld belysning. Clint instruerede selv sekvensen, da Don Siegel var lidt forkølet. Musikken af Lalo Schifrin er allerede legendarisk – en bragende original tone. "Dirty Harry" betød det helt store gennembrud for Clint Eastwood.  Anmeldt i 1994 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  1971, USA, Krimi, Action, Thriller, Teenagere, Seriemordere, 97 min.

  Dansk titel: Dirty Harry
  Instr: Don Siegel Prod: Don Siegel Manus: Harry Julian Fink, R.M. Fink, Dean Riesner, John Milius Foto: Bruce Surtees Klip: Carl Pingitore Mus: Lalo Schifrin