Kdopak by se vlka bál (2008)

  En femårig pige er sikker på, at hendes mor er et rumvæsen, for moderen har forandret sig. Men det har helt andre personlige årsager.


  RAFFINERET BØRNEPERSPEKTIV

  Det er en kliché at bruge ordet "sød" om al kunst, men nogle gange kan det være den mest sigende begrebsliggørelse. Denne tjekkiske børnefilm er lige netop sød, og det er tydeligvis lige netop, hvad instruktøren Maria Procházková har ønsket at opnå.

  Lille krammesag
  Sød i den forstand, at historien er en nuttet lille krammesag, der bør gå rent ind hos de fleste børn i alle aldre - og sød også fordi den er en visuel vitaminpille i kreative farver og striber.

   

  Er mor et rumvæsen?
  En femårig pige og hendes gode drenge-legekammerat er sikre på, at pigens mor er et rumvæsen. For hun opfører sig så underligt! Pigen er slet ikke sikker på, at kvinden er hendes rigtige mor? Sandheden bag er imidlertid mere jordnær: kvinden er opsat på at genoptage sin karriere som operasangerinde, og forskellige omstændigheder i den forbindelse betyder, at en skilsmisse kan blive løsningen.

  Ægte børneperspektiv
  Fortalt i et fortryllende ægte børneperspektiv med hjertet på rette sted rummer filmen en lang række sandheder, som kun børn kan udtrykke dem. Det er det mest betagende ved filmen, at den er oprigtigt interesseret i børnenes historie. De voksne og deres bekymringer er set gennem en karakteristisk skarpt analytisk barnebrille, og dette raffineres yderligere af de fine visuelle variationer i fortællestilen.

  Sart barnligt
  Elementer af naiv animation og kameraperspektiveringer i børnehøjde gør filmen langt mere sart barnlig end mængder af genre-søsterfilm.
   

  Fin musikalsk stemning

  En varieret brug af den smukke Händel-arie, som også von Trier bruger i Antichrist (2009) skaber en fin musikalsk stemning undervejs og gør dette lille børnekunstværk endnu mere spiseligt.  Anmeldt i 2010 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2020

  Fakta om filmen

  2008, Tjekkiet, Drama, Eventyr, Familie, Børn på film, 90 min.

  Dansk titel: Who´s Afraid of the Wolf?
  Instr: Maria Procházková Prod: Vratislav Slajer Manus: Maria Procházková Foto: Martin Stepánek Klip: Marek Opatrny Mus: Jan P. Muchow
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation