Get the Gringo (2012)

  Efter et mislykket flugtforsøg ovenpå et bankrøveri havner en amerikaner i et mexicansk fængsel. Her får han hjælp af en 10-årig dreng.


  I SVEDIGE SKJORTER

  Næppe årtiers mest geniale actionfilm: "Get the Gringo" leverer den forventelige vare og bevarer skindet på næsen takket være en livgivende humor.
   

  Navnløs bankrøver

  En navnløs amerikansk bankrøver havner i kløerne på det mexicanske politi - der selvfølgelig er korrupt og stjæler ’hans’ $2 mio. - og havner i en særpræget sikret landsby, der skal gøre det ud for en art fængsel.
   

  Altmuligforbryder

  Her må gringoen gøre brug af sine færdigheder som altmuligforbryder, men det er først, da han lærer en 10-årig dreng at kende, at han kan begynde at lægge planer for at hævne sig vej ud i friheden.

  Aparte kulisse
  Ikke en hårdtslående actionfilm i klassisk forstand, selvom der er rigeligt med skududvekslinger (naturligvis i slow motion!). Filmens aparte kulisse udgør et lille lukket univers med komplet klamhedsfaktor udi lurvede, uvaskede og storsvedende typer i ligeså ulækre gyder og smøger.

  Tørt støvet
  Dette særlige miljø indfanges fint i en stiliseret fotografering med slagside til en gultonefiltrering for at fremhæve det tørt støvede svedehelvede.

  Formildende omstændighed
  Men det er primært i amerikanerens forhold til den 10-årige dreng at filmen henter sine formildende omstændigheder. Ikke alene bringes det uinteressante korruptions/hævn-tema ned på jorden; filmen bliver også i nogen grad menneskeliggjort.

  Sprød humor
  Samtidig er der masser af sprød humor, der tydeligvis passer Mel Gibson godt, mens han snor sig om de mange usoignerede mexicanere. Med rigelig ’mexicansk’ underlægningsmusik; dog aldrig et decideret misbrug.  Anmeldt i 2013 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2012, USA, Action, Krimi, Fængselsfilm, Børn på film, 96 min.

  Dansk titel: Get the Gringo
  Instr: Adrian Grünberg Prod: Bruce Davey, Mel Gibson, Stacy Perskie Manus: Mel Gibson, Stacy Perskie, Adrian Grunberg Foto: Benoît Debie Klip: Steven Rosenblum Mus: Antonio Pinto