Keep Sweet: Pray and Obey (2022)

  En fundamentalistisk amerikansk sekt viser sig systematisk at udnytte børn og kvinder, men vanviddet fortsætter.


  VIRKELIGHEDENS VANVID

  Tematisk beslægtede dokumentarserier:

  Colonia Dignidad: Eine deutsche Sekte in Chile (2021)

  Keep Sweet: Pray and Obey (2022)

   

  Tro flytter bjerge, siges det, men som denne dokumentar-miniserie viser, flytter tro også bevidsthed, fornuft, logik og medmenneskelighed... desværre på den grumme måde.

   

  Tiltagende ætsende

  Gennem fire tiltagende ætsende episoder granskes den amerikanske sekt med det mundrette navn The Fundamentalist Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints. Og denne sekt/frikirke er bestemt ikke noget nyt begreb i USA.

   

  Poleret hjernevaskende

  Men det, der foregår bag den poleret hjernevaskende facade, har ikke før stået så klart. Og det er absolut ikke for sarte sjæle, det, der afdækkes – særligt hen imod slutningen, hvor sektens overhoved, Warren Jeffs' sande jeg, ikke længere kan fortrænges.

   

  Iskoldt beregnende

  "Keep Sweet: Pray and Obey" åbenbarer således trossamfundets helt systematiske og iskoldt beregnende udnyttelse af kvinder, men også pigebørn langt under den seksuelle lavalder. De i pastelfarvede kjoler ens klædte kvinder opfattes kun som objekter, der kan indgå i sektens tro på ekstrem bigami. Så relativt få mænd kan altså have en fest med flere kvinder... med enorme mængder børn til følge.

   

  Urklassisk dokumentarsnit

  Fortællestilen er ikke videre original. Her er det urklassiske dokumentarsnit anvendt uden ret mange afvigelser (og så er der alt for meget underlægningsmusik gennem hele fortællingen.) Til gengæld er virkelighedens vanvid ubehageligt, at det i sig selv sikrer den måbende underholdning.

     Anmeldt i 2023 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2022, USA, Dokumentar, Biografi, Krimi, Børn på film, Teenagere, 195 min.

  Dansk titel: Keep Sweet: Pray and Obey
  Instr: Rachel Dretzin, Grace McNally Prod: Grace McNally Foto: Justin Zweifach Klip: Penelope Falk, Ben Gold Mus: T. Griffin
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation