The Mechanic (1972)

    En professionel lejemorder tager et føl under sine vinger. Men kan man stole på nogen i dén branche?


    (LEJE)MORD MED BID I

    Sammenhængende film:

    The Mechanic (1972)

    The Mechanic (2011)

     

    Blandt de mange action-samarbejder mellem instruktør Michael Winner og skuespiller Charles Bronson, herunder ikke mindst de første tre Death Wish-film, skiller "The Mechanic" sig positivt ud. Hér er der endelig lidt riv i de forudsigelige begivenheder, bl.a. som følge af glimt i øjet og en fænomenal detaljerigdom.

     

    Udstyret i orden

    Bronson er en såkaldt "mekaniker", hvilket i virkeligheden vil sige en professionel lejemorder. Han har udstyret og den logiske sans i orden, hvilket sikrer ham igennem de ofte farefulde opgaver. Dette får vi fænomenalt demonstreret i filmens over 15 minutter lange, dialogløse anslag.

     

    Falder for fristelsen

    Senere falder han lidt af på den – og det burde han vide sig for god til. Han falder for fristelsen til at tage den djærve unge Steve McKenna under sine vinger og lære ham op i lejemorderfaget. Det kan næsten kun give bagslag...

     

    Byder op til genredans

    Til vands, til lands og i luften: "The Mechanic" byder op til genredans i et betagende højt tempo med masser af gedigen action i alle elementer. Og den lækre 70'er-æstetiserede fotografering (zoom!) sætter en skøn ramme om herlighederne, der også bringer de to lejemordere et smut til Italien.

     

    Styrende, snarere end æggende

    Altid spændende Jerry Fielding står for de eksperimenterende toner i underlægningen, men deværre er musikken i alt for høj grad styrende, snarere end æggende anvendt.



    Anmeldt i 2023 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1972, USA, Action, Krimi, Thriller, Biler på film, Skibe på film, Fly på film, Bjerge på film, 100 min.

    Dansk titel: Mechanic – menneskejægeren
    Instr: Michael Winner Prod: Robert Chartoff, Irwin Winkler Manus: Lewis John Carlino Foto: Richard H. Kline, Robert Paynter Klip: Frederick Wilson, Michael Winner Mus: Jerry Fielding