Climate Exodus (2020)

    Klimaforandringerne driver (udkants)folk fra hus og hjem over hele verden. Vi får her tre alvorlige eksempler.


    INGEN LØFTEDE KLIMA-PEGEFINGRE

    At det kniber med klimaet er vist gået op for de fleste med en sund fornuft, men for mange er det farlige og uigenkaldelige stadigvæk en mærkelig størrelse, der “jo ikke rigtig berører mig”. At gøre katastrofen konkret, er hvad denne kompakte, spansk-kenyansk-indiske dokumentar lykkes bedst med.

     

    Fra hus og hjem

    Her får vi – endelig – et bedre indblik i, hvordan klimaforandringerne rent faktisk allerede driver (udkants)folk fra hus og hjem: På Saint Martin i Caribien er orkaner og andre former for ekstremt vejr blevet så almindelige, at det ikke længere er sikkert at bo der. I Turkana, Kenya, gør tørken de engang så frodige omgivelser ubeboelige for lokalsamfundet. Og på Ghoramara i Den Bengalske Bugt er en større strøm af flygtninge på vej væk fra den lille ø, der forventes at være under havoverfladen i 2040.

     

    Konkret og tankevækkende

    Det er konkret, tankevækkende og relativt simpelt gengivet — uden bevidstløst messende, alvidende fortællerstemme, og snarere på bølgelængde med de impliceredes egne oplevelser. For det gør ondt at måtte forlade sit hjem uden at have nogen andre steder at tage hen. 

     

    Hæver sig over flosklerne

    Som klimadokumentar hæver “Climate Exodus” i David Bautes iscenesættelse sig over mange af flosklerne og de ellers normalt så løftede pegefingre og lader billederne tale for sig selv. Fx bygges spændingen effektivt op mod den kommende orkan, der river alt op med rode.

     

    En alvorlig slagside

    Men fortællestilen har alligevel en alvorlig slagside: Der skulle “lige” lægges en ordentlig omgang meget alvorlig, basbrummende orgelpunkts-dommedagsmusik på lydsiden, hvilket så pludselig hiver troværdighedstæppet ærgerligt væk under en ellers forfriskende original vinkel på klimaproblematikken.



    Anmeldt i 2022 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2020, Spanien, Dokumentar, Børn på film, Skibe på film, Bjerge på film, 63 min.

    Dansk titel: Climate Exodus
    Instr: David Baute Manus: David Baute Foto: Magela Ferrero Klip: David Baute
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation