Red Eye (2005)

    En kvinde holdes i et jerngreb af en fremmed mand på et fly. Hvis hun ikke adlyder, dør hendes far hjemme i Florida.


    JERNGREB I LUFTEN

    Gyser-ekspertinstruktøren Wes Craven serverer her en yderst vellykket fly-thriller – i hvert fald, når der måles på fremdrift, intensitet og teknisk håndværk. "Red Eye" leverer varen højt til vejrs over USA, hvor tilskueren holdes i et jerngreb gennem 85 effektive minutter.

     

    En intens fremmed

    Rachel McAdams' Lisa er på vej hjem med indenrigsfly til Florida. Da flyet er forsinket, falder hun i snak med den intense fremmede, Cillian Murphys Jackson Rippner. "Helt tilfældigt" skal de tilmed sidde ved siden af hinanden i flyet. Og hér viser det sig, at Rippner har skident mel i posen.

     

    Farmand i fare!

    Han er nemlig terrorist. Ikke at han har tænkt sig at skyde flyet ned. Næ, terroren foregår udelukkende mellem ham og Lisa: Hvis ikke hun via de smarte flytelefoner ringer til det hotel, hun er manager for, og foretager nogle strukturelle ændringer af en vigtig gæsts booking, tja, så dør Lisas farmand derhjemme!

     

    Ser sig ikke tilbage

    "Red Eye" ser sig ikke tilbage, og det er thrillerens force, at den serverer sin højspændte historie så kompakt og intenst. Glem alt om fyldstof og svinkeærinder – og spænd i stedet sikkerhedsselen!

     

    En vanvittig knibe

    Rachel McAdams lykkes flot i sit portræt af den svært trængte Lisa, der hen ad vejen finder nøglen, der kan bringe hende ud af den vanvittige knibe. Også Cillian Murphy er fin som den isnende kyniker af en freelanceterrorist på vinger.

     

    Outreret musikanvendelse

    Filmen holdes desværre i skak af den helt outrerede, optempo-kvælende underlægningsmusik af Marco Beltrami: Ikke en eneste scene overlader initiativet til egen tankevirksomhed, og det bliver absolut anstrengende i længden.



    Anmeldt i 2022 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2005, USA, Thriller, Fly på film, 85 min.

    Dansk titel: Red Eye
    Instr: Wes Craven Prod: Chris Bender, Marianne Maddalena Manus: Carl Ellsworth Foto: Robert D. Yeoman Klip: Stuart Levy, Patrick Lussier Mus: Marco Beltrami