The Mummy (1932)

    En egyptisk mumie vækkes til live og søger efter kvinden, han hævder er dén prinsesse, han blev skilt fra tusinder af år tilbage.


    MUMIENS LÆNGSEL

    Blandt de tidligere mumiefilm finder vi Karl Freunds fra 1932: "The Mummy" finder monster-specialistskuespilleren Boris Karloff i hovedrollen som den ufrivilligt genopvakte mumie Imhotep, der dog benytter muligheden til at søge efter sin ældgamle prinsesse-kærlighed.

     

    Afdæmpet fortællestil

    Der er meget langt fra dette 30'er-gys til vore dages hektiske, støjende og på alle måder heksekedel-fortalte mumiefilm. Det er 1932-versionens force, at den aldrig forfalder til det sensationelle – snarere er fortællestilen afdæmpet, stemningsfuld – og løftes af den i vid udstrækning fraværende underlægningsmusik.

     

    Ingen actionbasker

    Nogen actionbasker bliver Freunds mumiefortælling aldrig, og gys skal man lede længe efter: Det nærmeste vi kommer det hårrejsende, er, når Charles J. Stumars linse stiller skarpt på mumiens ansigt, der vel at mærke kigger direkte i kameraet i virkningsfulde lys/skygge-virkninger.

     

    Stiv i betrækket

    Skuespillet er noget stift i betrækket og tangerer ligesom plottet det über-teatralske. I det hele taget er historien ikke ligefrem dragende, men lever snarere højt på filmens tekniske stemningsfuldhed.



    Anmeldt i 2022 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1932, USA, Drama, Fantasi, Gyser, 73 min.

    Dansk titel: The Mummy
    Instr: Karl Freund Prod: Carl Laemmle Jr. Manus: John L. Balderston Foto: Charles J. Stumar Klip: Milton Carruth Mus: James Dietrich