Utøya 22. juli (2018)

  En teenagepige forsøger at redde sig selv, sin søster – og andre – mens en terrorist skyder vildt omkring sig på Utøya i 2011.


  ULTIMATIV IDENTIFIKATION

  Film om terrorangrebet den 22. juli 2011:

  22 July (2018)

  Utøya 22. juli (2018)

   

  Noget nær så tæt på virkelighedens vågne mareridt, som det er muligt at komme: Selvom instruktør Erik Poppe proklamerer, at "Utøya 22. juli" er fiktion baseret på virkelige hændelser (for at vise hensyn til de efterladte), fremstår filmen som et ultimativt testamente med ultimativ identifikation – og som sådan som et mesterværk.

   

  Verden ramler

  Modsat Paul Greengrass' stort opslåede 22 July (2018), vil Erik Poppe noget ganske andet med sin film. Her er ingen store armbevægelser eller virkemidler – filmen er rå, nøgen og gribende, at verden ramler i de 93 minutter, gengivelsen af Breiviks forbrydelse står på.

   

  Engageret og vellidt

  I centrum for historien står den engagerede, omsorgsfulde og vellidte teenager Kaja. Hun har dog problemer med at acceptere søsterens væremåde, som hun tager det hele lidt useriøst under den politiske sommerlejr for socialdemokraternes ungdom.

   

  Skud i det fjerne...

  Men Kaja og alle andre bliver med ét grebet af panik, da de hører skud i det fjerne. De har netop hørt om bomben i Oslo, og flere af dem er lidt mere på vagt. Men det er umuligt for dem at finde ud af, hvad der foregår. Er det en øvelse? Er det politiet, der skyder?

   

  Ubesvarede spørgsmål

  Samtidig med at de ubesvarede spørgsmål drøner gennem de unge hjerner, er de nødt til at gemme sig, hvor de end kan. Løbe gennem skoven og i vandkantens isnende kulde langs de stejle klipper. Er det overhovedet muligt at undslippe – og hvorfor er der ingen, der hjælper dem?

   

  Virkningsfulde fravalg

  I Poppes meget bevidst virkningsfulde fravalg – ikke mindst af underlægningsmusik – står filmen hårrejsende autentisk. Fotograferingen er håndholdt rodet, og kameraet søger ofte med helt ned i græs eller jord i skjul bag rødder og klipper.

   

  Dyb indlevelse

  De unge spiller med en indlevelse, der smerter, så alle små hår rejser sig på kroppen. Begivenhederne har forståeligt nok ikke været langt væk i deres bevidsthed, da filmen blev indspillet blot syv år efter mareridtet.  Anmeldt i 2022 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2018, Norge, Drama, Thriller, Biografi, Børn på film, Teenagere, 93 min.

  Dansk titel: Utøya 22. juli
  Instr: Erik Poppe Prod: Finn Gjerdrum, Stein B. Kvae Manus: Siv Rajendram Eliassen, Anna Bache-Wiig Foto: Martin Otterbeck Klip: Einar Egeland Mus: Wolfgang Plagge
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • BERLIN-N - Golden Berlin Bear-nominering