Giv Gud en chance om søndagen (1970)

    En ung provinspræst vil så gerne gøre alting rigtigt for sine sognebørn, men der er ikke så meget, der falder i hak, som han ønsker sig.


    NYBØLGE-BLUES

    Året efter premieren på Lene og Sven Grønlykkes nybølge-inspirerede Balladen om Carl-Henning (1969), satte forfatteren Henrik Stangerup dette aparte filmeksperiment i søen – baseret på eget (og Jørgen Stegelmanns) manus.

     

    Den ambitiøse præst

    Det er historien om Ulf Pilgaards unge provinspræst, Niels Riesing, som forsøger at gøre alt det rigtige for sine sognebørn. Han mægler i en ægteskabskrise og sætter Kaj Munks Ordet op på et amatørteater. Alt sammen velment, men han kan ikke rigtig høste frugten af alle sine bestræbelser, og det går ham efterhånden på.

     

    Improviseret

    Ulf Pilgaard fik her en kærkommen mulighed for at prøve kræfter med en seriøs hovedrolle, og han gør en glimrende figur i et vanskeligt set up, der tydeligvis bl.a. fordrer improviserede situationer og dialoger. En anden udfordring er de mange amatørskuespillere, som han skal spille op imod... ikke altid lige overbevisende.

     

    Nye idéer

    Henning Camres smukke sort/hvide fortografering, der indbragte ham en special-Bodil, bidrager med både mystik og symbolik til de i forvejen religiøse undertoner. I det hele taget er det mest positive ved "Giv Gud en chance om søndagen" at den bringer helt nye idéer ind i dansk film, som den uortodokse filmaffære, den er.

     

    Anstrengende

    Til gengæld bliver det hurtigt anstrengende, at manuskriptet ikke rigtig ejer sammenhængskraft og dermed leverer en historie uden bid – og så stikker det lidt af for den avantgardistiske musikunderlægning af Patrick Gowers, ofte som "orgelpunkt" bag handlingen i skingre toner.



    Anmeldt i 2022 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1970, Danmark, Drama, 94 min.

    Dansk titel: Giv Gud en chance om søndagen
    Instr: Henrik Stangerup Prod: Leif Feilberg Manus: Henrik Stangerup, Jørgen Stegelmann Foto: Henning Camre Klip: Lars Brydesen Mus: Patrick Gowers
    Priser
    • BD - Special Award (Henning Camre)