Within the Whirlwind (2009)

  En kvindelig, sovjetisk universitetsprofessor og mor til to havner 10 år i Gulaglejr for en "samfundsfjendtlig forseelse". Kan hun rejse sig igen?


  SELVFORKLARENDE GLANSDRAMATIK

  + PLUS: enkelte historisk interessante fremstillinger
  -MINUS: opstillet | stift spillet | overforklarende | håndtam

   

  Emily Watson vrider og vender sig i evindelige tudefjæs i dette baseret-på-virkelige-hændelser-melodrama. Som universitetsprofessor i russisk litteratur har Evgenia Ginzburg en helt fornuftig hverdag, og hjemme venter to gode unger og en kernesund mand.

   

  En vis hr. Stalin

  Men det sovjetiske styre (under ledelse af en vis hr. Stalin) har en forkærlighed for at sende sine borgere i Gulag-lejr. Og således bliver det også Ginzburgs tur: 10 år i Sibirien for en "forseelse", hun ikke vil vedkende sig. Hun er stædig, og det kommer til at koste hende dyrt.

   

  Hærdet kvinde

  Med årene bliver Ginzburg hærdet, og tudefjæset erstattes efterhånden af et iskoldt, kynisk panser, så hun kan klare mosten med hårdt slid og dårlige nyheder hjemmefra. Da hun bliver tilbudt tjansen som lejrlægens højre hånd, er der måske håb forude? I hvert fald afstedkommer det en (grufuldt klæbrigt fremstillet) sexscene - med alt tøjet på.

   

  Tykt smurt på

  "Within the Whirlwind" gør sig meget "umage" med at forklare alle sine små og store ind- og udviklinger. Alt er smurt tykt på, intet er overladt til fri fortolkning. De mange historiske, scenografiske fremstillinger af gader og stræder i storbyer, såvel som lejren, bærer præg af det opstillede - og bliver i hvert fald aldrig troværdige.

   

  "Den rette stemning"

  Problemetisk for filmoplevelsen er desuden Emily Watson, der falder temmelig fatalt igennem. Bedre er Ulrich Tukur som den sympatiske lejrlæge, Dr. Anton Walter. Rigelige mænder sødladen underlægningsmusik sørger for "den rette stemning".  Anmeldt i 2021 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  2009, Tyskland, Krigsdrama, Drama, Krig, Biografi, 110 min.

  Dansk titel: Within the Whirlwind
  Instr: Marleen Gorris Prod: Christine Ruppert Manus: Nancy Larson Baseret på: selvbiografi af Eugenia Ginzburg Foto: Arkadiusz Tomiak Mus: Wlodzimierz Pawlik