Å vokte fjellet (2012)

  Fårehyrde-drengen Isa og hans lillebror er på jagt efter et lam, som deres strikse far kræver. Det bliver en dramatisk rejse.


  SIMPEL KORTFILMSMAGI

  Albanskfødte Izer Alius filmskole-afgangsfilm fra Den Norske Filmskolen tager os med mod sydligere himmelstrøg. Her stifter vi en meget nærværende og vedkommende historie bekendtskab med drengene Isa og Hamid.

   

  I ly for uvejret

  De er brødre og på jagt efter et lam, som deres strikse far kræver, at de finder. De bliver nødt til at søge ly for et uvejr, men lillebror Hamid bliver - næsten - ramt af lynet, hvilket gør rejsen endnu mere uforudsigelig.

   

  Mere end blot et formeksperiment

  "Å vokte fjellet" udmærker sig som filmskolefilm ved at være langt mere end blot et formeksperiment, som vi ellers ofte ser og fornemmer det ved lignende projekter.

   

  Velovervejet stil

  Stilen er voksen, velovervejet og æstetisk simpel, men samtidig uhyre lækker og virkningsfuld, som vi følger drengene gennem støvede landskaber - store dele af tiden tilmed i mørke.

   

  Tjener ærligheden

  Smukke perspektiver hentes i den vilde natur, mødet mellem drengene og lammet er både hjerteligt og nuttet, børnespillet er blændende. På toppen af dette forkæles vi af en elegant fotografering og et lydbillede, der tjener ærligheden - således også stort set fritaget for underlægningsmusik.  Anmeldt i 2021 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2012, Nordmakedonien, Norge, Drama, Børn på film, Dyr på film, 25 min.

  Dansk titel: To Guard a Mountain
  Instr: Izer Aliu Prod: Elisabeth Kvithyll Manus: Tor Hubro Stene Foto: John-Erling H. Fredriksen √ Klip: Alline de Almeida Lande Mus: Emin Salihi
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation