The Little Traitor (2007)

  11-årige, jødiske Proffy bliver venner med en britisk soldat i Israel i tiden umiddelbart før, Israel som stat bliver formet.


  SØDMEN SNURRER

  Ingen tvivl om at "The Little Traitor" har potentialet til at forføre børn og barnlige sjæle. Der bor i hvert fald en sødme og charme i Lynn Roths israelske børnedrama, baseret på romanforlæg af Amos Oz.

   

  Et umage venskab

  11-årige, jødiske Proffy er sammen med sine venner stærkt optaget af de britiske soldater, der er udstationeret i Israel. Egentlig så drengene dem helst hængt eller udsat for et bombeattentat. Det ændrer sig - i hvert fald for Proffy - da han møder den britiske soldat, Sgt. Dunlop.

   

  En lille forræder

  Nu begynder Proffy at besøge Dunlop i briternes hovedkvarter, og de to indleder et venskab på trods af den store aldersforskel. Samtaleemnerne kender næsten ingen grænser, men Proffys venner er ikke venligt stemte, da de erfarer, at han er en "lille forræder".

   

  En hjertesmelter

  Havde det ikke været for storfundet Ido Port i titelrollen, ville meget af den trods alt sødmefulde troværdighed ganske givet været gået fløjten. Port udstråler charme, ægthed og "balanceret usikkerhed", så der næppe er mange usmeltede hjerter ladt tilbage. Alfred Molina er som filmens internationale stjerne ganske fin, men i en rolle uden ret meget mulighed for gennemslagskraft.

   

  Ved afgrundens rand

  Balancerede kostumer og en ydelig udnyttelse af Jerusalems støvede gader og gyder bidrager til en troværdig 1947-kulisse: Men filmen balancerer ofte på kanten af det sukkersøde - og periodisk ubehjælpsomme - og så fungerer det slet ikke, at alle skal tale (gebrokkent) engelsk, på nær når der rent faktisk er en mening med det.  Anmeldt i 2021 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2007, Israel, Drama, Børn på film, Coming of Age, 88 min.

  Dansk titel: The Little Traitor
  Instr: Lynn Roth Prod: Eitan Evan, Lynn Roth Manus: Lynn Roth Baseret på: romanen "Panther in the Basement" af Amos Oz Foto: Amnon Zalait Klip: Michael Ruscio, Danny Shick Mus: Deborah Lurie
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation