Thinner (1996)

  Efter at have påkørt og dræbt en ældre kvinde bliver en overvægtig mand pålagt en forbandelse, der gør ham livstruende tynd. Kan han nå at omgøre forbandelsen?


  TYNDE GYSERTAKTER

  Stephen King er altid god for en aparte/fantastisk/overnaturlig historie, og uendelig mange af hans romaner og noveller er blevet filmatiseret. Således også "Thinner", hvor vi følger den overvægtige (og lykkelige) familiefar Billy. Han har meget svært ved at smide de overflødige kilo, men det bliver der snart ændret på ved et trylleslag.

   

  Et fatalt blow job

  For da Billy bogstavelig talt får et blow job af konen i bilen, går det galt. Han påkører en ældre kvinde og slår hende ihjel. Fordi Billy er advokat og gode venner med dommeren, går han fri - og dén luksus skulle han aldrig have opsøgt. Kvindens familie er nemlig hævntørstige romaer med overnaturlige evner. Så snart har kvindens 106-årige far pålagt Billy dén forbandelse, at han skal blive tyndere - MEGET tyndere!

   

  Ingen ekstreme gys

  Instruktør Tom Holland lykkes egentlig rigtig pænt med at ramme de mange overdrivelser ind i både æstetik og "troværdighed". Fortællestilen er enkel, og gysene ikke ekstreme (som det ellers nærmest er normen i Stephen King-filmatiseringer.) Så selvom vi absolut ser en del ækle sager, bliver det aldrig frastødende.

   

  Sminket til ukendelighed

  Robert John Burke bliver ad flere omgange sminket til ukendelighed - først tyk, så dødbringende tynd - sminke og fedemandskostumer fungerer egentlig passabelt. Mere problematisk er Burkes overspil, der virkelig undrer: Han kunne have fået meget mere ud af den betændte situation, som hans Billy Halleck befinder sig i, føler man.

   

  106-årig hævner

  Det er ikke en film, der lægger op til fænomenalt skuespil, og Lucinda Jenneys birollepræstation som konen Heidi er da også uden bid. Så er det lidt sjovere at følge Michael Constantine, som han folder sig ud som den 106-årige med forbandelsesevner, der sparker mås. Filmen er forventeligt alt for musikunderlagt, men Daniel Lichts toner byder trods alt på en vis (sigøjner-)opfindsomhed.  Anmeldt i 2020 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1996, USA, Gyser, Fantasi, 93 min.

  Dansk titel: Thinner
  Instr: Tom Holland (II) Prod: Mitchell Galin m.fl. Manus: Michael McDowell, Tom Holland Baseret på: roman af Stephen King Foto: Kees Van Oostrum Klip: Janice Hampton, Marc Laub Mus: Daniel Licht