Zen (2011)

  En romersk kriminalbetjent sættes på en række vanskelige mordgåder, der helst skal løses på særlige måder for at tækkes magtfulde politikere.


  STILFULDE MORDGÅDER

  + PLUS: spil | stil | fotografering
  -MINUS: romer taler engelsk

   

  Hér er en noget vingeskudt BBC-produktion: Hvad der var tænkt som en fuldblods-tv-serie baseret på Michael Dibdins Zen-krimier blev stoppet efter blot tre episoder. BBC mente, at markedet var mættet.

  3 x 1,5 time
  Således må man nøjes med tre gange halvanden time i selskab med den altid stilfuldendt klædte kriminalbetjent Aurelio Zen. Han er en af de dygtigste kriminalbetjente i Rom og får en række mordgåder, som højtstående politikere gerne ser, at han løser på helt bestemte måder, så ingen med magt får ørerne i maskinen.

  En anelse kunstigt
  Det er mildt sagt lidt spøjst og måske også lidt et problem, at seriens hovedperson spilles af gennembritiske Rufus Sewell: Al dialogen i serien er på engelsk, og det forekommer en anelse kunstigt. Ikke desto mindre brænder det italienske set up fint igennem, og billederne er - ligesom hovedpersonen - fuldendt stilbevidste: Således en fryd for øjet.

  Meget langsomt tempo
  De tre mordgåder foregår i et meget langsomt tempo, og der er ikke helt styrke nok i de enkelte historier til at holde dampen oppe. Hvad der holder "Zen" i gang er Sewells meget fine hovedrolleportræt og den sprødt sydlandske fotografering.

  Iørefaldende musik
  Adrian Johnston har leget med et kendt tema af Antonio Vivaldi til seriens gennemgående musikalske tema: Fint strikket sammen og meget iørefaldende.  Anmeldt i 2015 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  2011, Storbritannien, Italien, Krimi, Drama, 270 min.

  Dansk titel: Zen (tvs)
  Instr: John Alexander, Christopher Menaul, Jon Jones Prod: Michael Casey Manus: Peter Berry, Simon Burke, Michael Dibdin Foto: Tony Miller, Julian Court Klip: Alessandro Lucici, Alex Mackie, Xavier Russell, Roy Sharman Mus: Adrian Johnston