Zen (2011)

  En romersk kriminalbetjent sættes på en række vanskelige mordgåder, der helst skal løses på særlige måder for at tækkes magtfulde politikere.


  STILFULDE MORDGÅDER

  Hér er en noget vingeskudt BBC-produktion: Hvad der var tænkt som en fuldblods-tv-serie baseret på Michael Dibdins Zen-krimier blev stoppet efter blot tre episoder. BBC mente, at markedet var mættet.

  3 x 1,5 time
  Således må man nøjes med tre gange halvanden time i selskab med den altid stilfuldendt klædte kriminalbetjent Aurelio Zen. Han er en af de dygtigste kriminalbetjente i Rom og får en række mordgåder, som højtstående politikere gerne ser, at han løser på helt bestemte måder, så ingen med magt får ørerne i maskinen.

  En anelse kunstigt
  Det er mildt sagt lidt spøjst og måske også lidt et problem, at seriens hovedperson spilles af gennembritiske Rufus Sewell: Al dialogen i serien er på engelsk, og det forekommer en anelse kunstigt. Ikke desto mindre brænder det italienske set up fint igennem, og billederne er - ligesom hovedpersonen - fuldendt stilbevidste: Således en fryd for øjet.

  Meget langsomt tempo
  De tre mordgåder foregår i et meget langsomt tempo, og der er ikke helt styrke nok i de enkelte historier til at holde dampen oppe. Hvad der holder "Zen" i gang er Sewells meget fine hovedrolleportræt og den sprødt sydlandske fotografering.

  Iørefaldende musik
  Adrian Johnston har leget med et kendt tema af Antonio Vivaldi til seriens gennemgående musikalske tema: Fint strikket sammen og meget iørefaldende.  Anmeldt i 2015 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2011, Storbritannien, Italien, Krimi, Drama, 270 min.

  Dansk titel: Zen (tvs)
  Instr: John Alexander, Christopher Menaul, Jon Jones Prod: Michael Casey Manus: Peter Berry, Simon Burke, Michael Dibdin Foto: Tony Miller, Julian Court Klip: Alessandro Lucici, Alex Mackie, Xavier Russell, Roy Sharman Mus: Adrian Johnston