Alle mine skibe (1951)

  Den Lille Havfrues dagdrømmerier forenes med en skibsvæfts-arbejders bekendelser og minder – særligt fra besættelsestiden.


  FORMET SOM KUNST

  Poetisk dramatiseret dokumentarkortfilm, der i Rolf Rønnes kunstneriske præcisions-fotografering forener Den Lille Havfrues dagdrømmerier med en skibsvæftsarbejders bekendelser.

  Kreativ idé formet som kunst
  Statuen sidder til daglig og kigger over på værftet, så sammensmeltningen af eventyr og jernhårdt stålarbejde ligger lige for. Men det er kun Theodor Christensen, der kan få en så kreativ idé og forme den til kunst.

  Kendte stemmer
  Bodil Kjer og Poul Reichhardt lægger stemmer til hhv. havfrue og værftsarbejder, med Reichhardts noget apatiske tale i markant fokus. Der er ikke rigtig noget glædeligt at gengive? I hvert fald savnes lidt mere besjæling.

  Svære prøvelser
  Særligt ses tilbage på besættelsestiden og de svære prøvelser for det lille land og havnen med havfruen og skibsværftet. Men så kom befrielsen, og der var mere at smile ad. Så det gør arbejderne mod kameraet.

  Går til stålet og eventyret
  Det er alle havfruens skibe, titlen henviser til. Som de glider forbi i havnen til og fra skibsværftet. Poetisk og delikat i skøn forening, som Rønnes kamera går til både stål og eventyr i smukke bevægelser, der er ligeså glidende som skibene i det stille havnevand.

  Intensitet i maskinbillederne
  Filmen er præget af karakteristisk Theodor Christensen’sk intensitet i maskinbillederne. Undervejs plantes for tilskueren de smukke ord: "Fred, det dejlige ord, som får os til at drømme om fremtiden."

   

  Musik af Bentzon
  Med musik af den seriøse komponist Niels Viggo Bentzon, der i filmisk henseende stort set kun skrev til kort- og dokumentargenren.  Anmeldt i 2017 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1951, Danmark/KortDok, Dokumentar, Skibe på film, 13 min.

  Dansk titel: Alle mine skibe
  Instr: Theodor Christensen Manus: Theodor Christensen Foto: Rolf Rønne Mus: Niels Viggo Bentzon
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation