The Devil Next Door (2019)

    En bedstefar i Cleveland bringes for retten i Israel 30 år efter, at han angiveligt skal have været sadistisk SS-vagt i polske kz-lejre under 2. verdenskrig.


    (U)SKYLDIG DØMT

    Fem gange tre kvarter om retssagen mod den på alle måder formodede nazi-forbryder Ivan "John" Demjanjuk er måske lige tre kvarter for meget. Men man kan ikke tage fra denne Netflix-producerede dokumentarserie, at den bygger på godt stof fra det virkelige liv – og et retssalsdrama, der skrev historie.

     

    Absurd retssag

    Da israelske efterretningsagenter 30 år efter jødeforfølgelserne under nazismen får nys om, at den notoriske kz-sadist med øgenavnet Ivan den Grusomme befinder sig i USA, får de hurtigt samlet familiefaderen op og ført ham til retsforfølgelse i Israel. Nu indledes alle tiders mest omtalte – og absurde – retssag, hvor Demjanjuk benægter alle anklager og – måske – har en god sag? Det skal nemlig vise sig svært for anklagerne at bevise, at Ivan er den grusomme.

     

    Flammende nerve

    Dokumentarserien er båret af en flammende nerve, der både rækker tilbage og frem i tiden: Er Demjanjuk virkelig den helt vanvittigt sadistiske SS-vagt, der skar ørerne af jøder med en sabel på vej til gaskamrene... eller er den tilsyneladende gennemsnitlige bedstefar pure uskyldig?

     

    Taber pusten

    Spændingen opretholdes fint gennem de fem episoder, men doku-dramaet taber også pusten, når det kommer for langt ud ad diverse tangenter. Så hjælper det heller ikke på hverken spænding eller autenticitet, at der er alt for meget (nærmest konstant) underlægningsmusik og lidt for meget fokus på interviews med retssagens helte og skurke fra dengang. Bedst fungerer arkivoptagelserne fra den langsstrakte retssag.



    Anmeldt i 2019 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2019, USA, Dokumentar, Dokumentar: nazismen, Biografi, Retssalsdrama, 220 min.

    Dansk titel: The Devil Next Door
    Instr: Yossi Bloch, Daniel Sivan Prod: Yossi Bloch, Daniel Sivan Foto: Avner Shahaf Klip: Jesse Overman; Carter Gunn Mus: Eduardo Aram; Antonio Pinto
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation