Flight of the Phoenix (2004)

  Et mindre fly styrter ned i ørkenen, og de overlevende må tænke alternativt, hvis de skal gøre sig håb om at overleve.


  SAND MELLEM TÆNDERNE

  Spændende pitch, mindre vellykket eksekvering: "Flight of the Phoenix", der er en genindspilning af Robert Aldrichs film fra 1965, placerer en gruppe meget forskellige mennesker alene med et flyvrag midt i ørkenen. Med den evigt bagende sol i nakken gælder det om at tænke alternativt, hvis håbet om overlevelse skal vedligeholdes.

   

  Glimt i svedperlerne

  Det er først, da gruppens sorte får - Giovanni Ribisis klæbrigt utilregnelige Elliott - påstår, at han kan bygge det strandede fly om til et mindre, flyvedygtigt et af slagsen, at der igen kommer glimt i svedperlerne: Måske har de alle en chance!

   

  Tiltagende tilsandet

  I John Moores iscenesættelse kommer vi aldrig helt ind i den tilsigtede eventyrlighed, som ovennævnte drama alt andet lige slår sig op på. Der er hverken rigtig bid i skuespillet eller det tiltagende tilsandede overlevelsesdrama. Bedst er Ribisi som "skurken", der så absolut er meget svær at elske.

   

  Flotte luftfoto-optagelser

  En serie meget flotte luftfoto-optagelser pifter det visuelle udtryk betragteligt op - men disse er mest henlagt til filmens åbningsscener (af naturlige årsager foregår det meste af handlingen mellem de tarveligt tørre sandkorn i ørkenhøjde.) Der er masser af goddaw-udspartling på musikunderlægningen, hvor Marco Beltrami synes at have fået frie tøjler.

   

  I overlevelsens tjeneste

  Typerne er meget karikerede i den umage gruppe, og vi præsenteres helt efter bogen for både den ene og anden yderlighed, komplet med Miranda Ottos ene høne i kurven. Hun kan ende med at blive tungen på vægtskålen, når de rigtige beslutninger skal træffes - i overlevelsens tjeneste!  Anmeldt i 2019 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  2004, USA, Action, Drama, Eventyr, Fly på film, 113 min.

  Dansk titel: Flight of the Phoenix
  Instr: John Moore Prod: William Aldrich, Alex Blum, John Davis, Wyck Godfrey Manus: Scott Frank, Edward Burns Baseret på: filmmanuskript fra 1965 af Lukas Heller Foto: Brendan Galvin Klip: Don Zimmerman Mus: Marco Beltrami
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation