Minding the Gap (2018)

  En dokumentarist går i flæsket på sin egen og vennernes amerikanske opvækst. En ting har de hele tiden haft til fælles: Passionen for at stå på skateboard.


  TØR SOCIALREALISME

  Denne fuldstændig overvældende prisoverdyngede dokumentarfilm fortæller skæbnehistorier fra den amerikanske hverdag og opvækst i selvsamme: "Minding the Gap" tager udgangspunkt i en gruppe skateres liv og ser tilbage på børne- og ungdsomslivet, som ikke altid har været en skate på roser.

   

  En rigtig bæ-opvækst

  Det er den unge dokumentarist og fotograf Bing Liu, der står bag den spillefilmslange dokumentar - og projektet blev født ud af hans private ønske om at afdække en rigtig bæ-opvækst med en voldelig stedfar og en mor, der vendte den anden kind til. Snart viser det sig, at også vennernes barndom og opvækst har været præget af svigt.

   

  Fortidens spøgelser

  "Minding the Gap" er mest interesseret i fortidens spøgelser, som de bl.a. viste sig for Bing, Keire og Zack. Disse fortællinger får vi i lange tilbageblik, der enten er genfortalt i rene dialogseancer eller gør brug af arkivfilm - fra dengang de unge mænd var drenge og kunne skate på livet løs uden snærende bånd.

   

  Skateboardet under armen

  Dokumentaren vil dog også gerne tegne et nærgående portræt af de nu snart fuldvoksne skatere, der har snablen langt nede i forpligtelser som arbejde, kæreste og krøltop. Så der er masser af up front-reportage, hvor vi får indblik i det moderne parforhold, når det tangerer det reelt dysfunktionelle. Hele tiden med skateboardet inden for rækkevidde, så Zack og co. kan få afløb for frustrationerne, når de koger for meget.

   

  Intet identifikationsgrundlag

  Et af de helt centrale problemer ved "Minding the Gap" er, at den ikke byder på det nødvendigt vægtige identifikationsgrundlag. Faktisk føres tilskueren utilsløret og abrupt ind i de socialrealistiske skæbnefortællinger, og det gør dem uvedkommende, fordi personerne bag er gåder, som det ikke forekommer tillokkende at få facit på.

   

  Puls og atmosfære

  Reelt langtrukne er interview-sekvenser som den mellem Bing og moren, og det er igen svært at få øje på dén nerve, der skal kunne løfte skæbnen Bing, så det siger pling. Puls og atmosfære har dokumentaren masser af, når der filmes med action cam - så bliver skateboardingen den bærende fortælling og ikke alt det - tilmed amerikansk melodrejede og alt for musikunderlagte - krimskrams bagved.  Anmeldt i 2019 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2018, USA, Dokumentar, Biografi, 93 min.

  Dansk titel: Minding the Gap
  Instr: Bing Liu Prod: Bing Liu, Diane Moy Quon Foto: Bing Liy Klip: Joshua Altman; Bing Liu Mus: Nathan Halpern; Chris Ruggiero
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • AAN - Bedste dokumentarfilm
  • CPH - NEXT:WAVE Award
  • CPH - Politikens publikumspris-nominering
  • SUNDANCE - Special Jury Prize
  • SUNDANCE-N - Grand Jury Prize-nominering