Mad Max (1979)

  En hævngerrig australsk politimand eftersætter en motorcykelbande i høj fart på de australske landeveje.


  KULT MED KANT

  Sammenhængende film:
  Mad Max (1979)
  Mad Max 2 (1981)
  Mad Max Beyond Thunderdome (1985)
  Mad Max: Fury Road (2015)

  Her får vi den helt oprindelige Mad Max-oplevelse. Hverken IMAX eller alt muligt andet Max. Den første film er helt sin egen: Syret, hektisk og ekstrem.

  Tunede V8-motorer
  Politimanden Max bliver træt af sit fag. Alt for mange forbrydere går fri, også selvom det australske politikorps råder over hurtige superbiler med tunede V8-motorer.

  Hyggetur spoleret
  Men da Max først har sagt sit job op og er af sted på hyggetur med kone og barn, bliver det mere end klart, at en motorcykel-forbryderbande ikke har tænkt sig at lade ham være i fred.

  Forståelig kultstatus
  I dag undrer det ikke, at de tidligere Mad Max-film er blevet kult. Der er virkelig tale om en ganske særegen måde at fortælle film på. Her er en biljagt ikke bare endnu en biljagt, men en sofistikeret koreograferet kunstart uden sidestykke.

  Triumf bag kameraet
  I det hele taget er "Mad Max" primært en triumf for filmholdet bag kameraet og knap så meget en skuespillerfilm. Her oplever man en meget ung Mel Gibson i en rolle uden de store dybder.

  Forfriskende uortodokst
  Menneskegalleriet er arketypisk optegnet udi ekstreme god/ond-begreber. Hugh Keays-Byrne udgør en forfriskende uortodoks superskurk. Han genbesatte i øvrigt skurkerollen 36 år senere i den opdaterede Mad Max-film.

  Masser af potens
  Saftigst i "Mad Max" er indiskutabelt den megen potens i hurtigkørende biler og på motorcykler. I banebrydende vinklinger er tilskueren med i første parket, når benzinen brændes af ved maksimum omdrejninger i en svært tilfredsstillende V8-lydæstetik.

  En overtromling
  Man bliver skuffet, hvis man forventer en dybsindig actionhistorie. Det nærmeste vi kommer en jordbinding er skildringen af Max' kernefamilie, der snart bliver tromlet over - bogstavelig talt.

  Motorlydsæstetik
  Brian Mays filmmusik er til stede i store blokke, men er ikke decideret udspartlende. Man har også langt mere glæde af motorlydsæstetikken, når omdrejningerne nærmer sig det røde felt.

  Uortodoks actionfilmoplevelse
  En uortodoks actionfilmoplevelse, der ikke er spor bange for at køre ad små sideveje i stedet for den slagne og stereotype.  Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1979, Australien, Action, Eventyr, Science Fiction, Biler på film, 88 min.

  Dansk titel: Mad Max
  Instr: George Miller Prod: Byron Kennedy Manus: James McCausland, George Miller Foto: David Eggby Klip: Cliff Hayes, Tony Paterson Mus: Brian May