Prometheus (2012)

  På en fjern planet i en fjern fremtid søger forskere efter en dybere sammenhæng i forhold til menneskeheden.


  EFFEKT-EKSTREMISME

  Svært dehydrerende science fiction-thriller, hvor veteraninstruktøren Ridley Scott for alvor vender tilbage til sin yndlingsgenre med ikke så få referencer til særligt Alien (1979).

  Universets mørke
  Og i filmens begyndelse synes man da også at kunne genkende noget af den forførende gamle Scott-stemning, når man sendes med langt ud i universets mørke. På en jordlignende planet ekstremt langt ude i rummet er en gruppe forskere landet for at indsamle data. Måske kan man komme tættere på sandheden om livet på Jorden.

  Splid & intriger
  I en klassisk sammensat og bredspektret væsensforskellig gruppe af forskere opstår der hele tiden splid og intriger, mens truslerne fra det fremmede i stigende grad maser sig på, efterhånden som dvaletilstande brydes.

  Dehydrerende
  "Prometheus" udvikler sig nu i en retning, hvor der hverken er vej eller håb tilbage: i en komplet og dehydrerende sansevoldtægt former sig et ekstremt støjende univers.

  Kvalmt-religiøst
  Samtidig plører historien i tiltagende grad til, så kvalmt-religiøse overtoner væves ind i det fremmedes anatomi. Hermed er der støj på linjen i alle facetter af filmoplevelsen.

  Forstillet effektmaskineri
  Så det kan godt være, at Ridlet Scott har drømt sig tilbage til det heftigt uhyggelige og mystificerende - men "Prometheus" er ikke meget andet end en forstillet effektmaskine.  Anmeldt i 2013 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2012, USA, Storbritannien, Science Fiction, Action, Mystik, 124 min.

  Dansk titel: Prometheus
  Instr: Ridley Scott Prod: David Giler, Walter Hill, Ridley Scott Manus: Jon Spaihts, Damon Lindelof Foto: Dariusz Wolski Klip: Pietro Scalia Mus: Marc Streitenfeld
  Priser
  • AAN - Bedste visuelle effekter