The League of Extraordinary Gentlemen (2003)

  I det victorianske England frygter man en verdenskrig, da den djævelske Fantomet er på spil. En flok ekstraordinære herrer skal forsøge at stoppe truslen.


  FANTASILØST BUNDSKRAB

  Her er vi vidner til Sean Connerys sidste filmrolle, før han (næsten) gik på filmpension som 73-årig. Og lad det være sagt med det samme: Det er ikke nogen køn oplevelse. Sean Connery er - trods sit helt igennem aparte malplacerede hovedrollespil - filmens eneste lillebitte lyspunkt.

  Blævret masse
  Historien er baseret på de farvestrålende tegneserier af Alan Moore og Kevin O’Neill og støber en lang række fantasi- og science fictionvæsner sammen i en stor blævret mørtelmasse, der aldrig er i nærheden af at hærde.

  Væmmelige planer
  Altså stifter vi bekendtskab med både vampyren Harker, den usynlige mand Skinner, den uovervindelige Dorian Gray og Dr. Jekyll/Mr. Hyde. I det victorianske England skal de sammen forsøge at sætte en stopper for den djævelske Fantomet, der har væmmelige planer med verden.

  Et sært konglomerat
  Således bliver filmen et sært konglomerat af futurisme, historie, kostumedrama, science fiction, gys, komedie, der tilsammen udgør en helt ekstraordinær heksekedel af støj, blink og mangel på sammenhængskraft.

  Ironisk sammenhængskraft
  Det tætteste vi kommer en sammenhængskraft er ironisk nok Sean Connery i rollen som Allan Quartermain. Det er godt nok en noget forkrampet tilsnigelse at tildele Connerys sidste rolle begrebet sammenhængskraft, men når man betragter dette filmmakværk som hele, er det lige, hvad den er.

  Uudholdelig helhed
  Dansk islæt har storproduktionen i form af Dan Laustsens fotografering. Trevor Jones har haft hårdt brug for nodeark til musikken: der er drøn på det udvidede orkester gennem hele den uudholdelige herlighed. Filmen er meget tæt på at ramme den ultimative bund.  Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  2003, USA, Tyskland, Tjekkiet, Storbritannien, Fantasi, Action, Eventyr, 110 min.

  Dansk titel: Det hemmelighedsfulde selskab
  Instr: Stephen Norrington Prod: Trevor Albert, Don Murphy Manus: James Robinson Baseret på: tegnerserier af Kevin O´Neill & Alan Moore Foto: Dan Laustsen Klip: Paul Rubell Mus: Trevor Jones