Death on the Nile (1978)

  Alle mistænkes ombord på en damper for at have begået et mord.


  MISTÆNKT!

  Ganske underholdende Agathe Christie-film, instrueret af John Guillermin og fyldt med stjernenavne i hovedrollerne. Der er nok personer at holde styr på, og henimod slutningen, når den belgiske detektiv Hercule Poirot skal forklare alle tiltalte, hvem der er den skyldige, kan det – Christie-sædvanen tro – være svært helt at følge med.

  Fin struktur
  "Death on the Nile" lykkes fint i sin fortællestruktur, så at de mange gentagelser af temaet ikke forekommer ulidelige. Hver gang detektiven mistænker en ny på prammen – og næsten alle er mistænkt – ser man, hvorledes han/hun kunne have myrdet. Fin idé.

  Flot teknisk gennemarbejdet
  Det er et stort plus, at så mange scener er filmet on location. I det hele taget en flot teknisk gennemarbejdet film med smukke indstillinger. Nino Rotas musik er dog en kende for larmende og passer ikke helt ind i billedet.

  Elegante kostumer
  Det er meget fascinerende at se damernes "klovne-kostumer" med styrthjelmsformede hovedbeklædninger og sirligt dekorerede kjoler, samt herrernes elegante jakkesæt og Poirots safarilignende dragt med en lille flue-kost.
   

  Vidunderligt spil

  Filmen vandt således også en Oscar for bedste kostumer. Skuespillet er vidunderligt hele vejen igennem. Damernes fine manerer kombineres med bitterhed og irritation, vrede tjenestepiger – og en meget positiv indisk pramkaptajn. Herudover morer man sig over detektivernes stive, afventende akkuratesse og de mistænktes iskolde uskyldighedsspil.  Anmeldt i 1994 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  1978, Storbritannien, Krimi, Mystik, Drama, Skibe på film, 133 min.

  Dansk titel: Døden på Nilen
  Instr: John Guillermin Prod: John Brabourne, Richard Goodwin Manus: Anthony Shaffer Baseret på: roman af Agatha Christie Foto: Jack Cardiff Klip: Malcolm Cooke Mus: Nino Rota
  Priser
  • AA - Bedste kostumedesign
  • GG-N - Bedste udenlandske film