Cube (1997)

    En lille gruppe mennesker forsøger indædt at slippe ud af et futuristisk fængsel, der består af en lang række livsfarlige kuber.


    VÅGENT MARERIDT

    Vellykket vågent-mareridt-mystik, der først og fremmest lukrerer på en fremragende scenografi. En lille gruppe mennesker befinder sig - uden yderlige forklaring - i et meget mærkværdigt og højest skræmmende fængsel.

     

    Yderst dødbringende

    Fængslet består af en lang række kuber, der tilsyneladende er ens (på nær med forskellig baggrundsfarve.) Men skindet bedrager i dén grad. Mange af kuberne er nemlig yderst dødbringende, da de rummer fælder som fx syrebad, knivskarpe net eller lydsensoriske spydspidser!

     

    Snarrådighed nødvendig

    Med snarrådighed kan man dog komme langt. Hver kube har en række døre, der leder ind til næste kube. Kunsten er ikke at gå i ring, at holde hovedet koldt, ikke at fare i totterne på hinanden - og ikke mindst at undgå de mange fælder.

     

    Elegant scenografi

    "Cube" vinder på sin elegant udførte scenografi, men er mindre vellykket, når der rigtig er dømt kammerspil og intriger. Her bliver det hele noget primitivt. Man køber dog præmissen, fordi den i dén grad afspejler mareridtsdrømmens absurd (kubistiske) spring mellem virkeligheder og stemninger, samtidig med at der ikke er nogen vej ud af vanviddet.

     

    Spiddet på et splitsekund

    Lidt for meget stemningsmusik plører det hele unødvendigt til. Filmens afgjort bedste sekvens opstår, da den umage gruppe skal forcere dén kube, der har lydsensorer. Hvis en af dem pipper den mindste lyd, vil de blive spiddet med tusindvis af knive på et splitsekund.



    Anmeldt i 2019 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1997, Canada, Science Fiction, Drama, Mystik, Fængselsfilm, 90 min.

    Dansk titel: Cube
    Instr: Vincenzo Natali Prod: Mehra Meh, Betty Orr Manus: André Bijelic, Vincenzo Natali, Graeme Manson Foto: Derek Rogers Klip: John Sanders Mus: Mark Korven
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation