Amour fou (2014)

  I det tidlige 1800-tals-Berlin forsøger en ung digter at overbevise sin kusine om at gå med sig i døden, men først senere møder han en lidelsesfælle i en ung kvinde.


  HENFØRT AF DØDEN

  En ganske særlig filmoplevelse og samtidig ikke en for enhver smag: "Amour fou" rummer en charmerende historie med glimt i øjet, og fortællestilen er stram og diminutiv. Hvilket er et klart plus for den tålmodige og kræsne tilskuer: Hver indstilling er et maleri i sig selv, ofte filmet stationært og i det hele taget uden de store narrative armbevægelser.

  Skæv historie
  Instruktør Jessica Hausner tilgår gudskelov ikke sit 1800-tals-set up med hverken stivhed eller æstetisk distance. Indpakningen er flot og forførende, men det er i den fine og sympatisk skæve historie, at filmen er allerstærkest.

  Sværmer med døden
  Den unge digter Heinrich sværmer med tanken om at gå i døden med en kvinde, men hans kusine er ikke interesseret. Ved et tilfælde møder han den unge Henriette, der snart får at vide af lægerne, at hun er uhelbredeligt syg. Så måske kan hun overtales?

  Underfundig humor
  Bag dramatikken findes en underfundig humor, der aldrig bliver for fremtrædende. Den er til stede: Dødslysten er alt andet lige en bittersød og æterisk henføring. Og lydsiden er et af filmens stærke kort. Ingen musik andet end dén i handlingen, der i øvrigt spiller en herlig rolle i historien. Selv slutteksterne er fritaget for musik - ganske enkelt befriende velvalgt.

  Romantisk indramning
  Der er mange fine dialoger, naturligt og følt serveret af velinstruerede skuespillere, der alle evner at leve sig ind i det romantisk indrammede 1800-tals-billede.  Anmeldt i 2015 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  2014, Østrig, Tyskland, Luxembourg, Drama, 96 min.

  Dansk titel: Amour fou
  Instr: Jessica Hausner Manus: Jessica Hausner Foto: Martin Gschlacht Klip: Karina Ressler