Katalin Varga (2009)

  En kvinde og hendes søn må forlade hjemmet, da en hemmelighed afsløres. En rejse gennem Karpaterne med et hævntema kan begynde.


  SMUKT MEN TYNGET

  Filmet i den ungarsk-talende rumænske del af de transsylvanske Karpatere er Peter Stricklands instruktørdebut en endog særdeles delikat visuel oplevelse.

  Svært tilgængelig
  "Katalin Varga" fortæller sin historie lyrisk og svært tilgængeligt og er således først og fremmest en kunst- og festivalfilm langt under den kommercielle radar.

  En sær oplevelse
  Det bliver hurtigt klart, at filmen er en sær oplevelse. Historien koncentrere sig om Katalin Varga, en kvinde i sin bedste alder, der sammen med den 11-årige søn Órban må forlade sit hjem, da en hemmelighed er blevet afsløret.

  En hævnaktion
  11 år tidligere blev Katalin brutalt voldtaget i skoven, og nu hvor hendes mand kender sandheden, er hun og sønnen ikke længere ønsket. En hævnaktion med sønnen uforstående på sidelinjen kan indledes.

  Hemmelighedsfuld thriller
  Filmen former sig som en slags hemmelighedsfuld thriller, hvor de store karpatiske bjergskove danner en stærk og flot ramme. Men det mystiske hævntema, der mest af alt minder om et folkesagn sat i bevægelse, fungerer langt fra optimalt.

  Uskønt lyddesign
  Dramaet bliver således mere og mere ekstremt, bakket noget kejtet og uskønt op af det prisvindende lyddesign, hvor gyseragtige brummetoner efterhånden overdøver enhver naturlig puls.

  Stærkest i starten
  "Katalin Varga" står afgjort stærkest i starten, mens historien endnu er nogenlunde uskyldsren, og den lange rejse ud i bjergene tager sin begyndelse i en primitiv vogn spændt for en hest.



  Anmeldt i 2015 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  2009, Rumænien, Storbritannien, Thriller, Krimi, Drama, Børn på film, 82 min.

  Dansk titel: Katalin Varga
  Instr: Peter Strickland Prod: Oana Giurgiu, Tudor Giurgiu, Peter Strickland Manus: Peter Strickland Foto: Márk Györi Klip: Matyas Fekete Mus: Geoffrey Cox, Steven Stapleton
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • BERLIN - Silver Berlin Bear (Lyddesign)
  • BERLIN-N - Golden Berlin Bear-nominering
  • CPH - CPH:PIX New Talent Grand Prix