Import/Export (2007)

  En ukrainsk sygeplejerske søger lykken i Østrig, samtidig med at en arbejdsløs østrigsk vagt søger udfordringer i Ukraine


  KANTET ELEGANCE

  Kønt er det ikke, men det er stor filmkunst uden filter og helt igennem uafrysteligt nærværende: "Import Export" er Ulrich Seidls anden spillefilm og vidner om et stort talent udi ægthedens nerve, tilført livgivende humor.

  Trøstesløs hverdag
  Den østukrainske sygeplejerske Olga har svært ved at få det til at løbe rundt i den trøstesløse hverdag, og efter at have prøvet kræfter med internetsexbranchen, rykker hun teltpælene op og drager til Østrig.

  Skæbner mod øst & vest
  Sideløbende med Olgas skæbne mod vest følger vi centervagten Paul, der er blevet fyret efter en voldsom episode i parkeringskælderen. Han skylder penge til flere sider, også sin stedfar, der nu tager ham med mod øst, blandt andet til Ukraine, for at opstille spillemaskiner og slikautomater.

  Skævt filmunivers
  Hvordan det går henholdsvis Olga og Paul kan man glæde sig til at få serveret i Seidls skæve filmunivers. Men kender man lidt til Seidls fortællinger, vil det nok stå klart på forhånd, at skildringerne næppe er rosenrøde.

  Nådesløst på spidsen
  "Import Export" går helt råt i kødet på flere store følelser og sætter dem nådesløst på spidsen uden at slippe jerngrebet om tilskueren.

  Uskønt begær
  Grov udnyttelse, uskønt begær og camsex med kameraet stort set lige op i kunstigt kropsvridende ukraineres nedre regioner. Og en følelseskulde hægtet på distance og snobberi, som i scenerne med Olga som pige i østrigsk rigmandsvilla.

  Idiotiens spændetrøje
  Paul har omvendt ikke meget succes med at frigøre sig fra idiotiens spændetrøje, særligt ikke i selskab med sin tomhjernede og påtaget liderlige stedfar. Og i helt ekstremt håbløse omgivelser: fremragende locations.

  Mentalt udfordrende
  Det bliver, helt som ventet, en krævende og mentalt udfordrende filmoplevelse, hvor Seidl bringer alle mulige og umulige uskønne facetter fra vores på mange måder håbløst uperfekte samfund i spil.

  Afmagt & håbløshed
  Fuld af nerve, fuld af afmagt og håbløshed - men til dels distanceret af en underspillet skæv humor, der tilfører begivenhederne et knastørt knæk af elegance.

  Ærligt lydbillede
  Komplet ærligt lydbillede. Ingen underlægningsmusik. Råt og ganske usødet. Med fascinerende dygtigt skuespil fra et hold blandet af amatører og professionelle.  Anmeldt i 2015 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  2007, Østrig, Frankrig, Tyskland, Drama, 141 min.

  Dansk titel: Import Export
  Instr: Ulrich Seidl Prod: Ulrich Seidl, Lucki Stipetic Manus: Veronika Franz, Ulrich Seidl Foto: Edward Lachman, Wolfgang Thaler Klip: Christof Schertenleib Mus: Roman Gottwald
  Priser
  • CAN-N - Palme d'Or-nominering