L' armée du salut (2013)

  En homoseksuel teenager i Marokko er meget fascineret af sin ældre storebror, men seksualitet er ikke noget, man taler om i den store familie.


  UNG MAND FAMLER

  + PLUS: ingen musik | fine nuancer
  -MINUS: "10 år efter" ødelægger stemningen

   

  Behageligt nedtonet og overvejende ærligt portræt af ung homoseksuel famlen i det udspringsmæssige uland Marokko. Teenageren Abdellah er tiltrukket af ældre mænd, herunder sin ældre storebror, men vejen til fuldbyrdet kærlighed er vanskelig, selvom eksperimenterne er mange blandt byens mange liderlige mænd.

   

  Mellem linjerne

  I instruktøren Abdellah Taias selvbiografiske filmatisering (baseret på egen roman) kommer nuancerne fint frem i et land, hvor antydningerne skal holdes mellem linjerne. De flygtige møder mellem ung og ældre, fascinationen af den perfekte teenagekrop, det sarte og ubalancerede forhold mellem følelse og drift.

   

  Fredsommeligt tempo

  Det hele foregår i et absolut fredsommeligt tempo - og fantastisk 100 % fritaget for underlægningsmusik - så der er tid til at tage detaljerne til sig. Unge Said Mrini formidler i rollen som teenageren Abdellah troværdigt de mange svære følelser, der er forbundet med anderlesheden i et emotionelt tillukket land.

   

  En stor overraskelse

  Filmoplevelsen lever således højt på sine narrative til- og fravalg i det alt andet end overfladisk formidlende. Men så kommer den "store overraskelse" omtrent halvvejs inde i herlighederne: Et skilt med "10 år efter" kommer frem på lærredet, og meget forandres. Magien sparkes væk, og en ny virkelighed køres i stilling.

   

  På et splitsekund

  Det fungerer alt andet end upåklageligt pludselig at skulle vinke farvel til den omhyggelige opbygning og de mange æteriske stemninger. Ikke at filmen skifter karakter, men det er ikke muligt at omstille sig på et splitsekund til den 10 år ældre Abdellahs genvordigheder med et rejse-eventyr til Genève.

   

  Moden rekonstruktion

  Alt i alt fremstår "L'armée du salut" som en modig og moden rekonstruktion af svært beskrivelige følelser, men filmoplevelsen bærer også præg af det lidt for famlende - mere famlende end Abdellahs egen usikkerhed i en mandsdomineret, men ikke videre inkluderende verden.  Anmeldt i 2018 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  2013, Marokko, Drama, 81 min.

  Dansk titel: Salvation Army
  Instr: Abdellah Taia Prod: Hugues Charbonneau, Hicham Kadiri, Marie-Ange Luciani Manus: Abdellah Taia Baseret på: roman af Abdellah Taia Foto: Agnès Godard Klip: Françoise Tourmen
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation