Garden State (2004)

  En ung mand på vej ud af - måske unødvendige - medicintåger møder i sin egen skæve verden en mulig romantisk forbindelse.


  UJÆVN HJERTEBANKEN

  En vaskeægte finurlig lille indie-rom-com, skrevet, instrueret og hovedrolle-gestaltet af Zach Braff. "Garden State" har i bund og grund hjertet på rette sted, men den skabelonprægede skævhed bliver ren faktisk også en klods om benet på filmoplevelsen.

   

  Råt for usødet

  Andrew Largeman har været på psykofarmaka stort set så længe, han kan huske. Det har hans psykiater-far ment var bedst, men nu har Andrew ved egen hjælp vristet sig fri af medicinen og forsøger sig "råt for usødet" med en hård start til sin mors begravelse.

   

  Sød-skæv-mystisk

  Hjemme i barndomsegnen møder Andrew alle sine gamle bekendte og også den sød-skæv-mystiske Samantha, der måske endda kan gå hen og blive kærestepotentiale. I hvert fald kredser de to unge mennesker nu om hinanden og erfarer, at de deler det skæve syn på verden og dens mennesker.

   

  Udtalt underspillet

  Filmen er udtalt underspillet - både i skuespil og fortællestil. Det føles næsten som om, omdrejningerne holdes tilbage af en alt for stiv og sort gammel olie - alt imens herlighederne folder sig ud i al deres kreative uniqueness.

   

  Sprødhed med det gode knæk

  Der er sødme, sprødhed-med-det-gode-knæk og masser af eftersmag i Braffs film, men den er samtidig trættende, fordi den så bevidst dykker ned i og dyrker subgenrens semi-apatiske narrativ. Til gengæld er der konstant speed på dialogen, og denne dobbelthed bliver rent faktisk både ukøn og lettere kedsommelig.

   

  Meget nedtonet

  Spillet er efter bogen. Meget nedtonet og meget personligheds-mæssigt farvestrålende, komplet med Nathalie Portmans spradebasse-mærkværdigt-mystiske Samantha og Zach Braffs ekstremt introverte, stille-talende Andrew. Sjovere biroller melder sig, bl.a. er Peter Sarsgaard fin som vennen Mark. Bedst er dog Ron Leibmans lille optræden som emsig læge.

   

  Indfald og udfald

  "Garden State" rummer således mange fine indfald, men har ligeså mange udfald. Det er svært at holde interessen fanget gennem hele filmen - særligt når der også sættes ind med alt for rigelig underlægningsmusik (komplet med et arsenal af tidstypiske popsange.)  Anmeldt i 2018 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2004, USA, Komedie, Drama, Romantik, 102 min.

  Dansk titel: Garden State
  Instr: Zach Braff Prod: Pamela Abdy , Gary Gilbert, Dan Halsted , Richard Klubeck Manus: Zach Braff Foto: Lawrence Sher Klip: Myron Kerstein Mus: Chad Fischer
  Priser
  • SUNDANCE-N - Grand Jury Prize-nominering