Hatten er sat (1947)

  En kriminalbetjent forsøger at opklare en formodet mordsag, og han får skarp konkurrence af sin emsige kone.


  FLADMAST HAT

  Her har instruktør John Price ikke meget at ha' det i: "Hatten er sat" er ganske vist potentielt forfriskende med sit kække krimiplot, men filmen forsvinder helt i ulden iscenesættelse og overfriskt skuespil og ender som hverken fugl eller fisk.

   

  (Selv)mord

  Gunnar Laurings kriminalbetjent Peter Smith er på en opgave, som han egentlig starter med at rubricere som selvmord. En mand er fundet død i en garage - formodentlig ved kulilteforgiftning. Men Smiths kone, Beatrice Bonnesens Louise, er overbevist om, at der er tale om mord. Hun går nemlig selv med en opdager gemt i maven.

   

  Alternative metoder

  Nu skal sagen optrevles, og efterhånden er en hel del personager under mistanke. Men hvad er det egentlig, der stikker under, og har fruen ret i sine teser? Peter Smith må til bunds, og alternative metoder tages i brug for at afhøre mulige gerningsmænd, bl.a. får han sig en manicure!

   

  Lidt af en fuser

  Lauring og Bonnesen spillede over for hinanden med fin elegance og glimt i øjet i en lang række film i tiden, men "Hatten er sat" er lidt en fuser. Fra starten er tonen let skinger, og historien ikke skrevet med hverken lune, humor eller kriminaltæft.

   

  Kedelige studieoptagelser

  Langt det meste af handlingen udspiller sig i (kedeligt studieoptagede) indendørs-scenarier, og der er ingen på birollelisten til at peppe begivenhederne om ikke andet lejlighedsvis op. Ove Sprogøe optræder ultrakort i filmens begyndelse i en af sine første roller - som ekspedient i Magasins hatteforretning.

   

  Æd din gamle hat

  Man kan æde sin gamle hat på, at "Hatten er sat" er et fladmast bekendtskab. Gunnar Lauring må i øvrigt æde sin gamle har i løbet af filmen, fordi han får uret i en lille intern sag - selvfølgelig helt oplagt.

   

  Moderat musikunderlagt

  Moderat musikunderlagt, ind imellem med med dramatiske strygerarrangementer til at understøtte krimiplottet. Filmfotograf Henning Kristiansens første film.  Anmeldt i 2018 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024