American Made (2017)

  En pilot lader sig friste af alle tiders tjans, der indebærer eget privatfly og masser af kontanter. Men der må da stikke noget under de let tjente penge?


  TRENDY ACTION

  Hyper-overtændt action-komedie, hysterisk musikunderlagt, grænsende til det platte, men ikke desto mindre feteret Tom Cruise-genrefilm, der tilmed er baseret på virkelige hændelser. "American Made" er historien om ruteflypiloten Barry Seal, der lader sig friste over evne og snart er centrum i en større smuglerring.

   

  Nyd det, mens det varer

  I et lille hurtigt privatfly sørger han for leverencer til sydamerikanske bagmænd, og det hele er angivelig "støttet" af CIA. Men er alt nu også, som det syner? Det er i hvert fald med at nyde det, mens det varer - og lillemor med krøltoppe nyder også godt af de mange kontanter, som Barry kommer væltende hjem med.

   

  Smæk for skillingen

  Der er smæk for skillingen i genre-ekspert Doug Limans iscenesættelse. Han har tidligere arbejdet sammen med Tom Cruise på bl.a. Edge of Tomorrow (2014), og makkerparret synes at trives i hinandens dyrt opsatte Hollywood-selskab. Man kan ikke sige andet, end at Cruises komisk funderede actionspil tangerer det veloplagte, men nogen stjernerolle er Barry Seal langt fra.

   

  En ørebæ

  Flotte luftsekvenser kompenserer en smule for filmens generelt overgearede facon. Det er meget svært at udstå to timer med nærved konstant pumpende rock 'n roll-musik (flankeret af Christophe Becks originalmusik). Det er en heksekedel uden sidestykke og virkelig en ørebæ.

   

  Tamme biroller

  Ikke mange af birollerne spiller særligt interessant op til Cruise. Domhnall Gleeson udgør en utroværdig (og konstant arm-korslagt) "CIA-mand", mens Sarah Wright noget kælent spiller Barrys (21 år yngre) kone med nr. 3 på vej.  Anmeldt i 2018 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2017, USA, Action, Biografi, Komedie, Fly på film, 115 min.

  Dansk titel: American Made
  Instr: Doug Liman Prod: Ray Angelic, Doug Davison, Brian Grazer, Brian Oliver Manus: Gary Spinelli Foto: César Charlone Klip: Andrew Mondshein Mus: Christophe Beck