Where the Day Takes You (1992)

  En gruppe hjemløse teenagere strejfer omkring i Los Angeles og kæmper med stofmisbrug og heraf ofte svingende humør.


  NOGET PÅ HJERTE

  Instruktør Marc Rocco, der døde i alder af blot 46 år, nåede at instruere fire spillefilm. Og "Where the Day Takes You" viser en fortællelyst og iscenesættelsesstil en hel del ud over det sædvanlige.

   

  Teenagere på gaden

  Inspireret af det virkelige livs Hollywood og Los Angeles, hvor horder af teenagere samles som hjemløse efter at være "løbet hjemmefra", fortælles her historien om en gruppe unge mennesker på gaden - med alt hvad det indebærer af frustrationer.

   

  På skideren

  I spidsen for gruppen er Dermot Mulroneys temperamentsfulde King, der i filmens helt stille anslag bliver interviewet af en kvinde i forbindelse med et fængselsophold. Her får vi det første indtryk af lømmelen, der er havnet på gaden. Men han er langt fra dén, der er mest på skideren.

   

  Den sikre overdosis

  Blandt gadedrengene er også Sean Astins Greg, der ligeså stille er ved at sniffe og stikke sig til den sikre overdosis. Yngstemanden er Balthazar Gettys Little J, der har problemer med at finde en indtægtskilde og meget mod sin vilje forsøger sig som trækkerdreng.

   

  Rå udendørs-hverdag

  Ind i gruppen kommer Lara Flynn Boyles fredsommelige Heather, men selv ikke kvindeligt islæt kan blødgøre den rå udendørs-hverdag, som teenagerne er midt i, og med tiltagende misbrug stiger risikoen for at tørne sammen med pengegriske bagmænd.

   

  Markante præstationer

  Roccos film er beundringsværdig realistisk, båret blandt andet af en række meget markante skuespillerpræstationer. Det stærke spil er igen et resultat af Roccos iscenesættelse, der fra start mest af alt var interesseret i at opnå netop reel indlevelse.

   

  Beskedent budget

  Filmens budget var meget beskedent, men kunne realiseres fordi skuespillerne valgte at spille for meget små honorarer. De var drevet af nysgerrighed og idealisme: manuskriptet talte til dem og gav stof til eftertanke.

   

  Nuanceret spil

  Særligt Mulroney, Astin og Getty spiller nuanceret og helt i tråd med den ret så rå realisme i historien. I en birolle som stinkende rig trækkerdrengs-kunde viser Stephen Tobolowsky nye sider af talentet. Kyle MacLachlan har fine scener som dealer, ligesom filmdebuterende Will Smith er frisk som kørestolsbundet gadedreng.

   

  Energisk og fortættet

  Det er svært ikke at blive grebet af den ligefremme, energiske og fortættede filmdramatik, som Marc Rocco så flot holder styr på. Lige indtil den alt for overgearede slutning, som falder en del udenfor stil og tone.

   

  Smittende entusiasme

  Men det bærer man gerne over med i en filmoplevelse, der vil noget andet og mere end gennemsnittet. "Where the Day Takes You" lever på en måde op til sin titels floskelprægede ordlyd - filmen strejfer omkring mellem skæbner på en nærmest umærkelig, tilfældig måde. Fuld af smittende entusiasme og indlevelse.  Anmeldt i 2017 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024